perjantai 10. elokuuta 2018

Kaikkein vaikeinta on aloittaa

Kuten aikaisemmassa postauksessa oli puhetta, meidän oli tarkoitus viettä häitä jo aikaisemmin, mutta elämä heitti vähän kapuloita rattaisiin, ja juhlien suunnittelu siirtyi tulevaisuuteen. Jotain juttuja tuli kuitenkin jo silloin suunniteltua, joten tässä vaiheessa ei onneksi tarvitse ihan tyhjän päältä aloittaa.

Esimerkiksi yleistä ilmettä ja värimaailmaa oltiin ehditty jo miettiä. Samoin olimme päättäneet, että emme halua teemahäitä, vaikka kylläkin itsemme näköisen juhlan. Näin ollen esimerkiksi valtavat ja vaaleanpunaiset prinsessahäät oli meille ehdoton ei. Samoin meillä oli alustavaa näkemystä siitä, minkä kokoiset häät haluaisimme, ja jonkin verran oltiin hääpaikkaakin pohdittu. Muutoin kaikki oli vielä hyvin auki, eikä suunnitelmissa oltu ehditty paljoa Pinterestin selailua pidemmälle.

Nyt kun asian ääreen on palattu uudella tarmolla, on ollut helpottavaa, että pohjalla oli kuitenkin jotain, mistä jatkaa eteenpäin. Ainakin itsestä tuntui aikanaan todella vaikealta alkaa hahmotella häitä ilman mitään ajatusta siitä, mitä tai millaista haluaisi. Pinterestin ja erilaisten nettiartikkeleiden lukeminen oli aluksi todella vaikeaa, kun erilaisia vaihtoehtoja, tyylejä ja ideoita oli aivan valtavasti, ja monet niistä vaikuttivat ihan kivoilta. Voisi puhua runsauden pulasta ja valinnan vaikeudesta, etenkin, kun kuvissa moni asia voi näyttää todella nätiltä ja hurmaavalta, vaikka se ei olisikaan yhtään omaa tyyliä.

Oli yllättävän vaikeaa löytää kaikkien kivojen ideoiden keskeltä niitä, jotka todella puhuttelivat meitä, ja jotka kuvastaisivat myös meitä hääjuhlassa. Että inspiraatiokuvaa katsoessa tulee fiilis siitä, että tässä on meidän näköistä tunnelmaa: pelkkä nätti kuva ei riitä, sen pitää myös näyttää meiltä. Tämä oli alkuvaiheessa varmaan se vaikein osuus, sillä itse en ole sitä tyyppiä, joka on lapsesta saakkaa haaveillut häistä ja pohtinut kaiken jo 12-vuotiaana valmiiksi. Toisaalta, meille on myös alusta asti ollut tärkeää, että suhteessa asiat hoidetaan ja päätetään yhdessä, joten häidenkin on tarkoitus olla meidän yhteiset, ei pelkkä morsiamen prinsessapäivä.

Suurinpana erona aiempiin, alustaviin suunnitelmiin verrattuna onkin ollut juuri se, että nyt asian eteen ollaan tehty enemmän töitä yhdessä. Toki mie edelleen ehkä toimin moottorina koko projektille, mutta asioista keskustellaan ja päätetään kuitenkin yhdessä. Yritän kysyä sulhaselta mielipiteitä, ja toisaalta myös patistan (yleensä lempeästi) toista olemaan itsekin aktiivinen asian suhteen.


Kuitenkin itse olen se, joka lainaa kirjastosta hääoppaita (jep, olen näin old school, mutta nautin oikeiden kirjojen lukemisesta ja selailusta) ja selailee netistä aiheeseen liittyviä artikkeleita. Täytyy kyllä kehua noita hääkirjoja, niistä on ollut todella paljon apua näin alkuvaiheessa, kun aloittaa koko hääjuhlan pohtimista. Kaikki eivät toki kirjoja tykkä lukea, mutta itselleni ne ovat olleet hyvä työkalu ottaa hääjuhlan suunnittelun perusteet haltuun. Toki olen häissä ollut vieraana, mutta järjestäjänä toimin nyt ensimmäistä kertaa, joten kaikki apu on tarpeen. Oon itse tykännyt etenkin seuraavista kirjoista:
  • Häät: onnistuneiden juhlien opas. Marja Bonn. Selkeä perusteos siitä, miten häiden suunnittelu etenee, eli mitä tehdään ja missä vaiheessa
  • Siksi tahdot: hääkirja. Tiina-Emilia Kaunisto & Erika Voutilainen. Ajatuksia hääjuhlasta ja perinteistä, sekä avaa hauskasti historiaa häätraditioiden takana
  • Hääleikkien helmiä. Kirsti Koivula. Kuten nimi kertoo, kyseinen kirja antaa ajautksia häiden ohjelmapuoleen. Etenkin meille tarpeellinen, sillä meille ei tule perinteiset tanssihäät, joten muulle ohjelmalle on tarvetta.
Näistä kirjoista olemme itse saaneet paljon ideoita ja ajatuksia sen suhteen, mitä omista häistämme haluamme: jotkut ideat tuntuvat aivan huippuhyviltä, toisita tulee ei missään nimessä -fiilis, ja molemmat vievät suunnittelua omalla tavallaan eteenpäin. Vaikka kaikki on tässä vaiheessa vielä aivan alkutaipaleella, tuntuu silti, että kirjojen lukemisen jälkeen on jo enenmmän perillä siitä, mitä itse häiltä haluaa. Ja toisaalta, nettiartikkeleita ja Pinterestiä selailemalla jumittuu helposti miettimään jotain pientä yksityiskohtaa, sen sijaan että laittaisi ensin suuret linjat kuntoon. Tässä kirjat ovat olleet kyllä suureksi avuksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs tuumaat?