maanantai 14. tammikuuta 2019

Mikä tässä nyt niin vaikeaa on?

Aiemmassa visuaalista ilmettä käsittelevässä postauksessa puhuin siitä, että rokkihäät voivat olla aika lailla kaikkea rock'n'rollin ja goottihäiden välillä. Sainkin sitten ig:n puolella hyvän aiheeseen liittyvän kysymyksen siitä, että miten rokkihäiden koristelujen päättäminen voi olla niin ihmeellisen vaikeaa, ja päätin vastata kysymykseen myös täällä blogin puolella, koska asia saattaa kummastuttaa muitakin lukijoita (tästä toki sovittiin kysyjän kanssa, ei hätää).


Toki on heti alkuun syytä huomauttaa, että meidän koristeluongelma on myös osaltaan itse aiheutettua, sillä meillä ei mennä vain oman tyylin mukaan, vaan yritetään ottaa myös vieraiden viihtyminen huomioon. Jos ajateltaisiin vaan itseämme, eikä välitettäisi vieraiden viihtymisestä pätkän vertaa, olisi homma huomattavan paljon helpompaa. Mutta, siltikään rokkihäät ei vielä hirvittävästi koristelua ja tyyliä ohjaa... En oikeen osaa heittää häätrendeistä mitään vastaava esimerkkiä, lähinnä ehkä oman tietämättömyyteni takia (en ole trendeihin kovinkaan syvällisesti perehtynyt, vaan tunnistan tyylejä enemminkin pintapuolisesti).

Mutta, esimerkin vuoksi, kuvitellaan, että henkilö X haluaa häidensä teeman olevan popmusiikki. Minkälaiset visuaaliset elementit tämän henkilö häissä silloin olisi? Tämä ehkä avaa ongelmaa parhaiten: ei ole olemassa vain yhdenlaista popmusiikkia, vaan eri artistien tyylit (niin musiikillisesti kuin visuaalisestikin) voivat vaihdella aivan laidasta laitaan saman genren sisällä. Esimerkiksi Antti Tuisku ja Michael Jackson ovat molemmat pop-artisteja, mutta tyylillisesti hyvin kaukana toisistaan. Pop-häistä haaveileva joutuukin siis pohtimaan, haluaako hän enemmän Tuiskun vai Jacksonin (tai kenties jonkun muun vastaavanlaisen artistin) tyyliä häihinsä. Pop ei siis itsessään ole vastaus, se on vain yleispätevä suuntaviiva suunnitellulle tyylille/ilmeelle.

Kuva: Zoran Veselinovic
Käyttöoikeudet: CC2.0

Tästä samasta syystä se, että myö halutaan viettää häitämme rokkihäinä ja jonkinlaisella heavy-teemalla, ei vielä oikeastaan kerro paljoakaan. Toki, jonkinlaista osviittaa se antaa värimaailmaan ja yleisilmeseen, mutta enemminkin se on vain rajaus trendien ulkopuolelle, kuin varsinainen suunnittelupohja juhlatilan ilmeelle. Metallimusiikkia tuntemattomille tämätämä ja tämä meeni voivat olla hyödyllisiä kuvaamaan sitä, minkälainen kattotermi 'heavy metal' oikeasti on: sinne mahtuu niin historiallisia vivahteita, nahka-asuja, niittejä, folk lorea, fantasiaa, hyvin synkkää ja suorastaan kepeää...you name it, we have it. Tästä syystä rokkihäät ei käsitteenä ohjaa meidän häitä oikeastaan mihinkään suuntaan. Se on ronski suuntaviiva trendien ulkopuolelle (kunnes heavymusiikki tai jokin sen osa-alue taas tulee muoti-ilmiöksi), mutta siihen se myös tietyllä tapaa jää.

Toki meillä on tiettyjä selkeitä rajanvetoja: meille ei tule viikinki- tai folkvaikutteita, meillä ei läträtä tekoverellä, eikä meillä myöskään pakoteta ketään tekemään naamaansa corpse paint -meikkiä. Meidän häihin saa tulla ihan sellaisena kuin on, ja kuten sanottu, meidän toiveena olisi kuitenkin se, että meidän lisäksi myös vieraat viihtyvät. Eli se paljon puhuttu tasapainoilu 'sopivasti erilaisen' ja 'pelottavan erilaisen' välillä näkyy tässä kaikkein selkeimmin: myö halutaan tila, jossa on mustaa, mutta joka ei mene liian synkäksi. Ja heavymusiikkiin sopivia juttuja, muttei siten, että homma menee liian hurjaksi..


En tiedä, toivottavasti tämä postaus auttoi osaltaan hieman avaamaan tätä meidän visuaaliseen ilmeeseen liittyvää dilemmaa, ja sitä miksi heavy-etuliite ei itsessään ole minkäänlainen ratkaisu kysymykseen. Jos mitään kysysttävää jäi, niin senkus kommenttia tähän alle tai viestiä ig:n puolella, yritän sitten vastailla parhaani mukaan! :)

Postausken kuvat
CC0-lisenssillä,
ellei toisin mainita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs tuumaat?