maanantai 28. tammikuuta 2019

Rock N Roll Bride: Hääopas oman tiensä kulkijoille

Kun päätös naimisiin menemisestä on tehty, huomaa moni tuleva aviopari olevansa keskellä melkoista suunnittelun erämaata. Osalle häiden suunnitteluun liittyvä työmäärä saattaa tulla jopa yllätyksenä, mikä on toki ihan ymmärrettävää: kuinka moni on aikaisemmin järjestänyt yhtä suuria, ja teemaltaan yhtenäisiä juhlia? Jotkut teemasynttärit tuntuvat tähän verrattuna ihan lasten leikiltä. Toisaalta häämediat ja Pinterest pursuavat ideoita suuntaan jos toiseenkin, jolloin oma suunta ja focus saattaa helposti hävitä. Tai sitten tilanne on kuten meillä, eli mikään lehdissä valmiina tarjolla oleva idea ei oikein nappaa.


Selailin viime vuoden loppupuolella internettiä, ja tein jotain "rokkihäät" ja "rock themed wedding" google-hakuja, ja sattumalta törmäsin Kat Williamsin kirjoittamaan Rock N Roll Bride -hääoppaaseen. Lienee sanomattakin selvää, että ihastuin kirjaan jo pelkän nimen perusteella, eikä siinä pitkään mennyt, kun kirja oli laitettu ennakkotilaukseen. Kyseinen hääopas on kirjoitettu englanniksi, mutta mielestäni kieli on varsin helppolukuista.
Heti ensialkuun on varmaan syytä huomauttaa, että nimestään huolimatta Rock N Roll Bride ei ole suunnattu vain rokkihäitä suunnitteleville pareille. Ehkä kirjan kohderyhmän voisi ajatella olevan ne hääparit, joiden asenne on rock: halutaan tehdä häät omaan tyyliin, kenties hieman ravistella perinteitä tai kokeilla jotain uutta. Siihen Rock N Roll Bride kannustaa. Kaikilla ei tarvitse olla rokkihäitä (kirjassa itse asiassa esitellään rokki- ja goottihäiden ohella esim supervärikkäät häät ja keijukaishäät), mutta kirjan on tarkoitus kannustaa hääpareja viettämään oikeasti itsensä näköisiä häitä, ja tarvittaessa karistaa vaikka kaikki perinteet pois, jotta omasta päivästä tulisi itselle täydellinen. Näin ollen kyseinen hääopas sopii kaikille, jotka toivovat hääpäivästään juuri omanlaistaan, riippumatta siitä, onko kyseessä rokkihäät vai ei.

Kirja alkaa toteamuksella siitä, että kirjoittaja ei viettänyt koko lapsuuttaan haaveilemalla unelmahäistä ja leikkimällä hääleikkejä. Ja tästä lähtökohdasta olen itse suunnattoman kiitollinen (jep, samaistun tähän ihan täysin). Monelle häät eivät ole osa koko lapsuuden kestänyttä prinsessaunelmaa, vaan niiden suunnittelu alkaa vasta sen oikean ihmisen löydyttyä. Ja tässä ei ole mitään vikaa. Kuten ei siinäkään, että haluaa heittää kaikki perinteet romukoppaan ja tehdä koko juhlan ihan omalla tyylillä.Toki, koska kirja on englanninkielinen, siinä näkyy myös brittiläinen hääkulttuuri, joskin myös amerikkalaisia perinteitä ja käytäntöjä sivutaan aika ajoin. (huom! kirjassa puhutaan UK, eli United Kingdom, mutta käytän postauksessa tästä lyhennettä birtti, koska blogitekstissä 'Yhdistynyt kuningaskunta' on hieman kömpelö ilmaus) Britti- ja jenkkiperinteethän eivät ole täysin yhtenäisiä suomalaisen perinteen kanssa, joten osa kirjan näkökulmista voi tuntua suomalaislukijalle vierailta. Toisaalta, suomalaiset häät tuntuvat lainaavan koko ajan enemmän häätraditioita ulkomailta, joten voi olla ihan mielenkiintoista tietää, millainen historia näillä häätraditioilla on.

Kirja käy läpi kaiken niin häiden suunnittelusta (budjetti, aikataulu, vieraslista, teema...) hääparin tyyliin. Ja etenkin tyylillisesti tämä opas on todella tervetullutta vaihtelua niin sanottuihin perinteisiin häämedioihin verrattuna, sillä kirjan kuvituksessa on käytetty ihanan erilaisia häätyylejä. Tästä johtuen varmasti jonkun mielestä kaikki tyylit eivät ole ns. oikeita häätyylejä ("voiko noin muka mennä naimisiin?"), mutta onneksi jokainen voi pukeutua juuri siten kuin haluaa. Näin  tulevana rokkimorsiamena miusta on vaan ihanaa vihdoinkin löytää sellaisia hääkuvia, joihin voin oikesti samaistua, ja joista löydän jotain samaa kuin mitä itsessäni on. Tietenkään kirjan jokainen tyyli ei puhuttele, mutta kun kirjasta löytyy monta aidosti inspiroivaa kuvaa, tuntuu tää hääopas suunnilleen siltä kuin olisi löytänyt kotiin!


"While choosing a dress, getting excited about flower arrangements and DIY-ing up a storm is all wel and good, nothing is as important as looking after your own wellbeing." 

Ja silti, vaikka tätä tyylikirjoa ylistänkin, niin miusta silti kirjan ehdottomasti tärkeintä antia on monet sellaiset teemat, joihin en ole vielä muissa häämedioissa törmännyt. Kirja käy läpi esimerkiksi häitä ja häätraditioita feministisestä näkökulmasta, ja antaa ehdotuksia niin alttarille kävelyyn kuin sukunimipohdintaan: vahvan ja itsenäisen naisen identiteetti voi joutua ristiaallokkoon monien häätraditioiden kanssa (koska perinteisesti kyseessä on miesten välinen omaisuuden siirto), ja kirja antaa mielestäni mukavasti tukea esimerkiski tällaisiin pohdintoihin. Lisäski kirjassa kyseenalaistetaan terveellä tavalla esimerkiksi häädieettejä (pitääkö häitä varten ryhtyä elämäntapamuutokseen?), ja tarjoaa myös runsaasti näkökulmia siihen, kuinka pitää itsestä huolta koko pitkän hääsuunnitteluprosessin aikana. Koska loppujen lopuksi, häähössötyksen keskellä mikään muu ei ole tärkeämpää kuin oma hyvinvointi.Kirja on siis paljon enemmän, kuin pelkkiä rokkihäitä. Miulle itselleni kyseinen opus on ehdottomasti parasta, mitä olen tähän mennessä häihin liittyen lukenut. Toki, laitan aika ison painoarvon sille, että kirjassa on sisältöä ja kuvia, joihin voin oikeasti samaistua. Mutta, Rock N Roll Bride käy rohkeasti läpi myös sellaisia moderneja näkökulmia, joita perinteikkäämmät mediat eivät välttämättä käsittele, tai joista ei ainakaan puhuta suoraan. Häät ovat iso bisnes, jolloin tietynlainen kaupallinen ote on ymmärrettävää. Mutta samaan aikaan tuntuu ihanalta, kun jonkun bisnes perustuukin uusien traditoiden luomiselle ja hyvinvoinnin näkökulmille perinteiden sijaan. Eli, kaikesta hyvästä huolimatta Rock N Roll Bride ei ole hyväntekeväisyysprojekti, se on omanlaisensa osa hääbisnestä, mutta ainakin se on jotain virkistävän erilaista. Jos siis asenteesi on rock, tai suunnittelemasi häät enemmän tai vähemmän vastavirtaan, tai jos haluat pohtia hääperinteitä feministisestä näkökulmasta käsin, mie suosittelen tätä hääopasta lämpimästi!


Kat Williams. (2019). Rock N Roll Bride: The Ultimate Guide for Alternative Brides. Lontoo: Ryland Peters & Small.
Kirjan voi tilata Suomeen esimerkiksi täältä, kirjakaupoissa sitä ei ainakaan vielä ole. Huomautettakoon myös, että tämä postaus on kokonaan omia ajatuksiani, ja kirjan olen ostanut omilla rahoillani, eli tässä ei ole nyt mikään yhteistyö kyseessä.

Postauksen kuvien käyttö
ilman lupaa kielletty.
Kuvat julkaistu blogissa
Kat Williamsin luvalla.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa superhyvältä kirjalta, täytyy ehkä itsekin tilata :) itsellä suunnitelmissa goottihäät, mutta en ole yhtään innostunut mistään kliseisistä pääkallokoristeista tai viktoriaanisista puvuista..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ite tosiaan tykkäsin tästä kirjasta todella paljon, eli on kyllä lukemisen arvoinen (varsinkin, jos ei ole jo lukenut tusinan verran muita hääoppaita). Ja sanottakoon vielä, että kirjassa on yhdet goottihäät esiteltynä, ilman pääkalloja tai viktoriaanista pukua ;) Mutta siis itse tykkäsin tässä kirjassa eniten asenteesta, ja pelkästään sen asenteen (ja tuoreiden näkökulmien) takia tää on miusta ehdottomasti tutustumisen arvoinen :)

   Poista
 2. Kun olen seurannut Kat Williamsin matkaa Rock N Roll Briden kanssa ihan ekoista lehdistä lähtien, en voisi olla enempää samaa mieltä kanssasi Sanna! Ihan mahtavaa meininkiä! Kirjassa on pitkän tekstin kautta mahdollista ottaa näkökulmia asioihin, ja lehdissä taas on enemmän kuvapintaa ja pienempiä ideoita persoonallisiiin häihin. Ja molemmat tosi kivoja ja raikkaita varsinkin englantilaisessa scenessä, jossa valtavirta on huomattavasti härmäläistä konservatiivisempaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tradition voimasta englanninkielisessä kulttuurissa kertoo miun mielestä hyvin esimerkiksi brittiläisen vihkikaavan osa, jossa tuleva vaimo lupautuu tottelemaan aviomiestään. Tämä on monelle nykymorsiamelle todella tiukka paikka, ja miun mielestä on hyvä, että kirja antaa tukea esim tällaisiin pohdintoihin.

   Laajemmassa näkökulmassa kirjan lukeminen onkin miun mielestä hyvin avartava kokemus siihen, kuinka häitä muissa maissa juhlitaan. Toisaalta oppii tuntemaan esimerkiksi amerikkalaisissa elokuvissa näkyvien ah-niin-romanttisten traditioiden taustoja, jolloin voi myös valita, mitkä traditiot lopulta ovat itselle sopivia ja mitkä ei. Toisaalta, samalla saattaa innostua myös selvittelemään vanhoja suomalaisia perinteitä ja niiden taustoja. En sano että hääjuhlien kansainvälisessä ilmeessä olisi mitään väärää, mutta toisaalta tunnen pientä lämpöä rinnassani jos juhlissa/polttareissa on mukana pieni ripaus suomalaista traditiota. Toki, näitäkään ei moderni morsian voi kaikkia purematta niellä, mutta juuri tietoa hakemalla voi löytää sekä kansainvälisestä että suomalaisesta hääperinteestä omiin juhliin sopivaa sisältöä. (huhhuh, tulipa taas tekstiä...tiivistäminen ei ole kenties vahvuuteni :D)

   Poista
 3. Pitää varmaan lukea kesälomalla!

  VastaaPoista

Mitäs tuumaat?