torstai 3. tammikuuta 2019

Vuodenvaihde, ja mitä se tarkoittaa hääsuunnittelun kannalta?

Vuoden vaihtumista on jo juhlittu, ja toivottavasti juhlinnasta toivuttu. Uusi vuosi tuo usein mukanaan uusia tuulia ja tavoitteita ("uusi vuosi, uusi minä" ja muut tutut lausahdukset).  Lisäksi moni tekee lupauksia seuraavalle vuodelle: paino putoaa, pää täyttyy uusista tiedoista ja taidoista, rahavirrat otetaan haltuun ja alkavana vuonna elämä tulee loistamaan kirkkaammin kuin koskaan ennen. Ehkä muuten näihin juttuihin ei ole uskomista, mutta häitään suunnitteleville tämä lienee ainakin osittain täyttä totta.

Sanottakoon siis heti alkuun tsempit ja onnittelut kaikille niille kanssabloggareille (kuin myös bloggaamattomille pareille), joiden häitä päästään juhlimaan tänä vuonna! Tuskin tarvitsee kummoisia lupauksia tehdä, ja silti tästä vuodesta tulee varmasti yksi elämän upeimmista ❤ Yrittäkää kaiken stressin keskellä nauttia tästä vuodesta myös ennen hääpäivää, ja nauttikaa siitä myös häiden jälkeen. Tämä vuosi on teille, ottakaa siitä kaikki irti!


Mutta entäs, jos häät siintävät vielä kaukana horisontissa, ja häihin on aikaa yli 18kk? Meidän tapauksessa vaihtunut vuosi antaa ehkä hieman pontta hääsuunnittelulle, sillä tänä vuonna asioille voi alkaa oikeasti tehdä jotain: pääkaupunkiseudulla on ehkä tavallista saada kuvaaja, juhlapaikka, pitopalvelu, you name it, varattua miltei kahta vuotta ennen hääpäivää, mutta homma ei selkeästi mene niin täällä itärajalla - täällä suunnittelu etenee lyhyemmällä syklillä, joka taitaa oikeasti lähennellä kahtatoista kuukautta. Näin ollen viime vuoden puolella myö ei voitu paljoa muuta kuin tutustua tarjontaan ja valikoida ehdokkaita erinäisiin tehtäviin, mutta tarjouspyyntöjä oli vielä siinä vaiheessa turha edes harkita. Tosin juhlapaikastahan meillä on tehty alustava sopimus (lisää voit lukea täältä), mutta tämäkin varmistetaan ja lyödään molempia osapuolia sitovasti lukkoon vasta tulevan kevään/kesän aikana. Kuten varmasti moni muukin asia.

Viime vuosi meni siis pitkälti unelmoidessa, mutta tänä vuonna unelmien pitäisi alkaa realisoitua konkreettisiksi ajatuksiksi. Mitä ovat Sannan ja Jonin rokkihäät? Miltä ne näyttävät, mitä siellä soi, mitä siellä tehdään? Meille oli toki alusta alkaen selvää, että meille ei tule rockabillyhäitä, eli jenkkiautot tai klassiset Fenderin sähkökitarat eivät meidän häissämme näy. Myös värimaailma meillä on ollut alusta asti mielessä, mutta senkään varjolla ei vielä pitkälle pötkitä: mitä muuta juhlassa on kuin värejä?

Erityisesti juhlien musiikillinen sisältö on iso kysymysmerkki: jos juhlissa soi Jonin ja miun suosikkimusiikki, juhlissa on kivaa sekä meillä että muutamalla muulla vieraalla muiden kärvistellessä koko juhlan ajan. Kuten jo blogin ensimmäisessä postauksessa totesin, Raining Blood ei ehkä ole paras valinta häiden soittolistalle. Toisaalta, myö ei kyllä haluttaisi mitään perinteistä häiden soittolistaa, vaikka se varmasti isolle osalle vieraista olisikin mieluinen. Eli mitä meillä sitten soi? Mitkä ovat ne konkreettiset rajanvedot, joita juhlan ja musiikin suhteen tehdään? Rokkislovareita pitää toki hyödyntää, ja iisimpää rokkia muutenkin, mutta mitkä bändit, mitkä biisit? (onneksi tätä asiaa ehtii kummastella koko vuoden, eikä silti tule kiire...mutta pakko aloittaa jo tämän vuoden puolella, tai muutoin tuleekin ihan hitonmoinen kiire).


Samoin myös koristeet, kattaukset ja muut visuaaliset elementit: mitä ne nyt käytännössä ovat? Joitain ideoita meillä jo on, mutta etenkin tätä visuaalista puolta pitäisi konkretisoida ihan hirveästi... Esimerkkinä sanottakoon nyt vaikka pääkallot, jotka ovat varsinainen vakiokaluste kaikessa raskaampaan musiikkiin liittyvässä: tuleeko meidän häihin kalloja, ja jos, niin miten, ja minkälaisia? Mie en itse tykkää mistään rumista tai irvistelevistä kalloista, vaan haluaisin sellaiset yksinkertaisen tyylikkäät, mahdollisimman anatomiset ja kauniit kallot. Mutta mikä niiden funktio sitten olisi? Tai miten ne yhdistettäisiin osaksi muuta visuaalista ilmettä? Kuten näkyy, konkretia meidän ajatuksista puuttuu (tässä postauksessakin taitaa olla enemmän kysymys- kuin toteamusauseita...)

Siksipä liityin nyt vuoden alussa erilaisiin hääkirpputoriryhmiin, jotta voisin kuvien perusteella vähän ideoida ja konkretisoida tätä hommaa. Toki, kuten tässä häälehtipostauskessa jo sanoinkin, rokkihäihin on harmillisen vähän saatavilla valmiina, vaan soveltamalla mennään. Mutta, se, että saisi tässä kuluvan puolen vuoden aikana jostain konkreettisesta ajatuskesta kiinni, olisi todella tervetullutta. Lisäksi liityin muutamaan rock-kamakirppikseen, jos sieltäkin pääsisi jotain ammentamaan.

Koska postaus on jo nyt pitkä kuin nälkävuosi, lupaan palata näihin aiheisiin paremmin ja yksityiskohtaisemmin myöhemmin. Siispä, ihanaa alkanutta vuotta 2019 kaikille, toivottavasti tämä vuosi on meille kaikille loistokas!


Postauksen kuvat CC0,
paitsi viimeinen kuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs tuumaat?