maanantai 17. kesäkuuta 2019

Häiden järjestämisen kauhea työmaa: biisilista

Kuten oon aikaisemminkin sanonut, visuaalisen puolen pohtimisen jälkeen häiden biisilista on varmaan yksi hurjimmista haasteista mitä ollaan häihin liittyen jouduttu pähkäilemään. Meidän sukulaisista ja ystäväpiiristä (liian) pieni osa on raskaamman musiikin ystäviä, joten joudutaan hieman tasapainoilemaan sen suhteen, että minkälaista musiikkia meillä soitetaan. Meidän suosikit ei oikein sovi vieraille, ja vieraiden suosikeista suuri osa ei sovi meille. Joten, kas tässä pulma.

Meille häiden soittolista on siis ollut yksi iso kysymysmerkki ja pohdinnan kohde. Meidän omissa soittolistoissa soi kuitenkin  death metal, trash metal, ihan vaan metal, metalcore ja niin edes päin (sanoiko joku metal?). Näiden ohella menee bläkkistä ja nu-metallia, sekä jonkun verran sinfonisia kokoonpanoja. Niille, joille metallimusiikki on missään määrin tuttua, tietävät kyllä, ettei meidän kuuntelema musiikki ole sitä 'easy listening' -osastoa. Ja kaikki joille genre ei ole entuudestaan tuttu, varmasti jo tähän mennessä arvasivat asian laidan: jostain ihmeen syystä death metal on melko tehokas karkoittamaan monelta tavan tallaajalta kaikenlaiset romanttiset fiilikset.
Ah kuinka romanttista (eikä tämä ole edes mikään ääriesimerkki, oisin voinut laittaa tähän jotain vielä hurmaavampaa, mutta tää biisi nyt vaan sattui soimaan taustalla)! Juurikin tästä syystä meille se täydellisen häiden soittolistan luominen on pienesti vaikeaa, koska meillä ei niin hirveästi vietetä aikaa rakkauslaulujen äärellä. Ihan blogin alkuaikoina oon todennut, että Slayerin Raining Blood ei sitten ainakaan soi häissä. Ollaankin Jonin kanssa tässä biisilistaa kasatessa pidetty hyvänä rajanvetona sitä, että jos biisi on meistä ihan mielettömän hyvä, niin se on luultavasti liikaa häävieraille, eikä näin ollen päädy meidän soittolistalle mukaan. Näin ollen jonkinlaisena ohjenuorana on ollut ajatus siitä, että jätetään meidän suosikkibiisit häistä pois, ja tehdään musiikkipuolesta kenties juhlan isoin kompromissi.

Aloitettiin biisilistan kasaaminen hyvistä kompromissibiisesitä, eli laitettiin listalle ensi alkuun 80-luvun metallin ja raskaan rockin klassikoita (Judas Priest, Deep Purple, Van Halen, Metallica jne). Lisättiin siihen päälle hieman kauniita, sinfonisempia äänimaisemia (Nightwish, Evansence, Within Temptation..), sillä ajatellaan ja toivotaan, että kaunis ja klassinen lauluääni hieman keventää raskaampaa soundia, ja olisi (ehkä?) perinteistä raskasta musiikkia helpommin lähestyttävää.

Näiden lisäksi vähän raksaamman musiikin klassisia rakkauslauluja etenkin White Snake:lta ja muutama HIM:ltä sekä AC/DC:ltä myös. Vielä ajateltiin etsiä tähän mukaan raskaamman musiikin cover-biisejä jostain ikonisista rakkauslauluista, jos vain suinkin löydetään. Ja jos ne eivät ole liian raskaita... Mutta sen voin luvata, että ihan varmasti meidän hääjuhlassa soi Upon This Dawning -yhtyeen tulkinta Carly Rae Jepsenin Call Me Maybe-biisistä, kyseessä on nimittäin yksi maailman parhaista (tai ainakin hauskimmista) covereista ikinä! Biisin voit kuunnella täältä. Ihan sama vaikka kaikista muista se olisi ihan kauhea, biisi soi meidän häissä ainakin kerran, piste. Ehkä tälle laitetaan vastapainoksi sitten muutama lässynlää rakkauslaulu, haha!Tähän mennessä biisejä on vain mätetty soittolistaan peräkkäin ilman mitään sen kummempaa järjestystä tai suunnittelua, sillä meistä on alkuun tärkeämpää löytää niitä kuuntelukelpoisia biisejä kuin yrittää miettiä niille jotain sen erityisempää esitysjärjestystä. Varsinaisen soittolistan voi sitten kasata lähempänä hääjuhlaa, kun kaikki biisit ovat kasassa ja idea juhlan kulustakin enemmän tai vähemmän selkeä. Tällä hetkellä meillä on reilu kolme tuntia musiikkia tallessa, joten vielä tarvitsee lisää ja reilusti. Mutta ainakin homma on aloitettu ja jotain jo tehtynäkin, niin asiaa ei tarvitse paniikissa stressata. Tästä on hyvä jatkaa!
Kuvat CC0-lisenssillä.

4 kommenttia:

 1. Moikka! Ootko katsonut läpi takorauta albumin? Ehkä sieltä löytyis joku teille sopivampi versio lässynläästä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kun muistutit tän klassikon olemassaolosta!😊 Ois varmaan iteltä unohtunut kokonaan tsekata tuo läpi 😅

   Poista
 2. Huh, uskon tuon olevan aikamoinen savotta! En kadehdi yhtään. Soittolistojen teko on melkoinen homma jo tällaiselle peruspopin suurkuluttajalle, jonka musiikkimaku on melko laaja (joskin metallin ym. puolelle uteliaisuus riittää vain hyvin harvoin). Ihan hyviltä kuulostavat nuo teidän kompromissibiisit meikäläisen korvaan, mutta hyvä jos otatte muutaman oman suosikinkin sinne joukkoon, vaikka se nostaisikin vanhemman väen niskakarvat pystyyn. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha, joo, tää on vähän tällanen savotta :D Just toissapäivänä soitatin ei-hevari -kaasolle tuota soittolistan tynkää, ja hän oli suorastaan ylpeä meistä! Oli kuulema ihan sopiva, eikä ainakaan liian hurja :D

   Poista

Mitäs tuumaat?