sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Meidän hääkuulumiset juuri nyt: vähän negailua kaiken ihanan keskellä

Häitä järjestäessä kaikki ei aina suju kuin Strömsössä, ja tää postaus on sävyltään vähän tämän klassikkolausahduksen mukainen. Oikeasti meidän hääkuulumiset on ihan hyvällä mallilla: esimerkiksi häätiimin miitti on sovittu ensi kuulle, eli saadaan siitä hyvä 12kk countdown kohti hääjuhlaa. Mutta koska näistä kivoista jutuista kirjoitellaan tarkemmin sitten myöhemmin, niin nyt fokusoidutaan niihin hääkuulumisiin, joista löytyy ah-niin-ihanaa marmatettavaa.Lähdetään liikkeelle meidän kuvausjärjestelyistä. Kuten blogia lukevat jo tietävätkin, ollaan ajateltu Jonin kanssa syylistyä pahimpaan mahdolliseen häävirheeseen ja olla ottamatta dokumentaarista, koko päivän kestävää valokuvausta. Sen sijaan halutaan joku huipputyyppi ottamaan meidän potrettikuvat. Meillä oli tosiaan kuvaaja jo mietittynä, mutta koska elämä ei ole yhtä Strömsötä ja ruusukultaa, on meidän kuvaaja estynyt tulemasta meidän juhliin kuvaajaksi (ja huonolla tuurilla estyy kokonaan, jos opintoihin kuuluva harjoittelu ei anna yhtään myöten). Asiaan ei liity mitään sen suurempaa draamaa, mutta tämä tarkoittaa sitä, että joudutaan etsimään uusi huipputyyppi ottamaan meidän potrettikuvat.

Laitoinkin sitten näppärästi postauksen facebookissa toimivaan Häät kuviksi -ryhmään, jossa hääparit voivat etsiä itselleen sopivaa kuvaajaa. Muotoilin kuulkaa todella hienon ja justiinsa meidän näköisen ilmoituksen, joka on nyt kuitenkin jumiutunut johonkin limboon ylläpidon ilmeisesti viettäessä kesälomaa.. Joten kuvaaja-asia ei etene mihinkään. Toki meillä on muutama kuvaajaehdokas mietittynä, mutta moni näistä operoi Pohjois-Karjalassa, mistä on toki matkaa eteläisempään puoliskoon. Ja oltaisiin kiinnostuneita kuulemaan myös paikallisesta osaamisesta, ehkä jopa sellaisista vähän pienemmistä nimistä, jotka eivät google-haulla sijoitu edes ensimmäiselle hakutulossivulle. Meillä on nimittäin etsinnässä sellainen kuvaaja, jolla olisi meidän tyyliin sopiva, kenties rock-henkinen visio: ei kaivata perinteisiä, umpiromanttisia hääkuvia, vaan jotain vähän räväkämpää. Tästä syystä olisi kiinnostava kartoittaa myös muita kuin perinteisiä hääkuvaajia läpi (ja jos sinulla suinkin on vinkata jotain sopivaa kuvaajaa Etelä-Karjalan alueella, ole ihana ja tee niin vaikkapa kommenttiboksissa).Toisena juttuna kerkesinkin jo instagramin puolella avautua siitä, kuinka Lappeenrannan maistraatti on ehkä maailman vähiten kiinnostunut hoitamaan sille kuuluvaa siviilivihkimistehtävää (en oikeasti tiedä voiko tätä vähempää enää välittää). Viestintä on todella epäkiinnostunutta, eikä siinä ole ripaustakaan palvelualttiudesta tai ymmärryksestä sen suhteen, kuinka pohjattoman tärkeästä päivästä meille pariskuntana tässä on kyse (vaikka se heille onkin vain yksi työtehtävä muiden joukossa). Tämän lisäksi Lappeenrannan maistraatti vihkii tällä hetkellä pareja vain kahtena päivänä viikossa, ja omien sanojensa mukaan kieltäytyy ottamasta "ylimääräisiä vihkimisiä notaarien lomien ja muiden työtehtävien takia". Ja minä kun aina luulin, että vihkiminen on myös yksi notaarien tehtävistä... Eikä kukaan tietenkään osaa sanoa, että muuttuuko nykyinen käytäntö ensi vuodelle vai ei.

Viestintä on myös ristiriitaista itsensä kanssa: esimerkiksi Lappeenrannan maistraatin vihkitilaan kerrotaan tämän esitteen mukaan mahtuvan 30 henkilöä. Kun kysyin asiasta tarkemmin s-postitse, minulle vastattiin, että 30 henkilöä saattaa jo rikkoa tilan paloturvallisuusohjeita (??), ja että tilaan mahtuisi noin 20 henkilöä. Miten homma voi olla vielä niin lapsen kengissä, ettei ihan oikeasti edes tiedetä, kuinka monta ihmistä tilassa voi yhtä aikaa olla? Aikaisempaan verrattuna mikään ei  siis ole maistraatin puolelta muuttunut. Mutta ainakin myös ollaan päästy ymmärrykseen siitä, että aiotaan toteuttaa vihkiminen jossain päin Lappeenrantaa joka tapauksessa, vaikka tila tulee luultavasti olemaan jossain ihan muualla kuin maistraatissa. Ollaan päätetty luopua kahden kaupungin järjestelystä, koska siitä olisi ihan liikaa vaivaa meidän vieraille. Mutta voi kumpa olisin tiennyt, millaisen vaivan takana on vihkimisen järjestäminen Lappeenrantaan..Instagramin puolella sain kuitenkin arvokkaan vinkin konsultoida käräjäoikeutta, sillä he tuntuvat olevan huomattavasti yhteistyökykyisempiä kuin maistraatti. Emme siis onneksemme (tai no, meidän onneksi, mutta yleisesti ottaen epäonneksi) ole ainoita, joilla on ollut ongelmia vihkimisen järjestämisen suhteen maistraatin kanssa. Tällä hetkellä tuntuukin nyt (joo joo, kiukkuisena) siltä, että maistraatti pitäkööt tunkkinsa, ja seuraavaksi konsultoidaan sitten käräjäoikeutta ja heidän vihkikäytäntöjään. Tästä lisää sitten tulevaisuudessa.

Mutta, jottei nyt ihan synkistelyksi menisi, niin sanottakoon vielä, että ollaan saatu tässä arjen lomassa myös muutamia ihan huippuhyviä ideota (ainakin omasta mielestämme) häihin liittyen. Ollaan hykerrelty näille ihan fiiliksissä kahdestaan, ja toivotaan että myös meidän häätiimi innostuisi näistä ideoista. Tämän lisäksi paljastettakoon, että ensimmäinen hääpukusovitus odottaa jo varattuna! Hirmuisen jännää! Eli on täällä hyviäkin juttuja tiedossa, vaikka oikeasti etenkin tuo maistraatin käytös jurpii kuin miljoona volttia. Mutta nyt katse kohti hyvää ja niihin asioihin, joihin voidaan vaikuttaa.


Kuvat CC0-lisenssillä.

6 kommenttia:

 1. Valokuvaajaan liittyen, onko Valokuvaajat.fi tuttu palvelu? Kilpailutin siellä itse kuvaajan 2016 häitä ja tänä vuonna perhekuvausta varten. Häät kuviksi -ryhmästä löytyy varmastikin myös kuvaaja, kunhan postauksesi pääsee läpi.

  Tsemppiä maistraatin kanssa, se tosiaan tuntuu olevan melkoinen savotta! Meidän häävuonna joku FB:n hääryhmästä oli ratkaissut asian niin, että he olivat tehneet vihkimisestä kauniin videon, jonka näyttivät vieraille. Videon ideana oli "Rakastamme juhlia läheistemme kanssa, mutta jotkut asiat teemme ihan kaksistaan" (tms., vähän kökösti ilmaistuna, mutta toteutus oli todella koskettava). Tosin ymmärrettävästi haluatte läheisenne paikalle. Harmi, että noin oleellinen asia aiheuttaa noin paljon päänvaivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, joo, on tuttu. Mutta kuten arvata saattaa, olin ihan kokonaan unohtanut kyseisen palvelun olemassaolon. Kiitos siis vinkistä! :)

   Ja kuulostaapa kyllä kauniilta tuo video <3 Myö tosiaan haluttaisiin läheiset vihkimiseen paikalle, ja tavalla tai toisella se myös tietty saadaan järjestymään. Eniten vain harmittaa tuo maistraatin käytös, kun ei selkeästi olla ensimmäinen pari, jolla on samanlaisia ongelmia kyseisen laitoksen kanssa. Ja kun meille se vihkiminen itsessään on todella tärkeä, siinähän myö naimisiin mennään, ja juhlat ovat sitten oma lisänsä siihen. Mutta kaiken ytimessä on lopulta se vihkiminen. Mutta kyllä tämäkin lopulta jotenkin saadaan järjestymään.

   Poista
 2. Kurkkaappa Nestography. Nestori on imatralainen, taitava ottaa persoonallisia hääkuvia ja tosi hyvä tyyppi :) yhteydenotto kannattaa tehdä mahdollisimman pian, sillä Nestin kalenteri täyttyy nopsaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häneen ollaankin jo ehditty ottaa yhteyttä :D Mutta kiitos vinkistä silti!

   Poista
  2. Ja sit tuli mieleen Killing joke photography. Paikkakunnaksi on merkitty Järvenpää mutta kuvaaja vaikuttaa myös ekarjalassa. Tyyli on persoonallinen ja kuvaaja Läpi Koistinen hyvä tyyppi :)

   Poista
  3. Kiitos paljon vinkistä! <3

   Poista

Mitäs tuumaat?