tiistai 25. syyskuuta 2018

Aikaisin aloittamisen edut

Aikaisemmassa postauksessa oli puhetta siitä, että tuntuu hullulta aloittaa yhden juhlan suunnittelu yli 2 vuotta etuajassa. Vaikka toisaalta olen edelleen tästä samaa mieltä (mietin esim välillä sitä, että riittääkö miulla sanottavaa tähän blogiin kahdeksi vuodeksi!) niin toisaalta on myös tullut hyvä fiilis siitä, että asian eteen tekee jotain jo nyt.Etenkin suunnittelun suhteen tuntuu kivalta, että on oikeasti aikaa pohtia eri vaihtoehtoja ja kuunnella itseään sen suhteen, mikä tuntuu hyvältä tai oikealta. Taisin jossain postauksessa puhua siitä, että Pinterest on kyllä täynnä ihania ideoita, mutta sieltä on toisaalta välillä haastavaa löytää juuri ne omaan juhlaan toimivat jutut. Tai ainakin miun kaltaiselle ihmiselle, joka ihastuu kaikenlaisiin nätteihin asioihin! Etenkin alussa mietin välillä ihan tosissaan, että voisinko kuitenkin koristella kesähäät ihanilla hopeisilla oksilla (oikeesti...talvihäät heinäkuussa?), tai säilöä värikkäitä vaahteranlehtiä ja askarrella niistä vaikka ihanat paikkakortit (ai sittenkin syyshäät?)... Kun kaikki on ihanaa ja kaunista, on hyvä varata aikaa asioiden pohtimiseen ja oman tyylin löytämiseen.

Toisena etuna suunnittelun kannalta voi toki pitää myös sitä, että päätöksiä saa puntaroida rauhassa. Jos ei ole parhaimmillaan nopeiden päätösten äärellä, tai pelkää valitsevansa ns. "väärin", niin löyhä aikataulu antaa ainakin pelivaraa eri vaihtoehtojen punnitsemisen suhteen. Lisäksi aika riittää myös pienten yksityiskohtien hiomiseen, jos sellaisesta tykkää.Lisäksi aikaisin aloittamisen etuna on pakko pitää myös rahaa: kuluja voi jakaa pitkälle aikavälille, jolloin häät ehkä kuormittavat kukkaroa vähän tasaisemmin. Toisaalta, on myös aikaa säästää rahaa isompia menoja varten. 

Rahaa voi myös saada säästettyä hyödyntämällä tarjouskampanjoita, alennusmyyntejä ja erilaisia häätavarakirpputoreja. Kun tietää mitä haluaa, mutta aikataulu on löyhä, voi jäädä odottelemaan mahdollisia alennusmyyntejä tai tarjouksia, kun tavaroita ei tarvitse hankkia pikaisella aikataululla. Erilaisten kirpputorien tarjonnan kartoittaminen vie myös yllättävän paljon aikaa, jolloin kiireessä ehkä helposti ajautuu ottamaan ensimmäisen vastaantulevan vaihtoehdon hintavertailun tekemisen sijaan.Eli ei aikainen aloittaminen missään nimessä ole huono juttu, vaikka tosiaan aikaisemmin vähän kyseenalaistinkin koko homman mielekkyyttä. Mutta tuohan aikainen aloitus myös haasteita juuri mielenkiinnon ylläpitämiseen: kovimmat hääfanaatikot varmaan jaksavat puhua hääjutuista vaikka vuosikausia, mutta jos ei itse ole häähöpinöihin aivan yhtä hurahtanut, voi häiden järjestelyyn liittyvä tunnelma ajan kuluessa vähän lässähtää..

Omaan persoonaani ehkä tällainen rauhallisempi etenemistahti sopii kuitenkin parhaiten, sillä itse stressaannun kiireessä helposti, mikä näkyy äkkiä huonosti nukuttuina öinä ja mustina silmänalusina. Toivottavasti aikainen aloittaminen tosiaan mahdollistaa stressittömämmän hääsuunnittelun, kuitenkin niin, että inspiraatio ja kipinä tätä hommaa kohtaan säilyisi loppuun asti mukana.


Kaikki kuvat CC0-lisenssillä

2 kommenttia:

  1. Puhumattakaan, että pääsette valitsemaan palveluntarjoajia ensimmäisten joukossa! Tällaisille myöhäisherännäisille on ainakin pk-seudulla aika usein tarjolla vain kiitosta kiinnostuksesta ja sori ollaan varattuja jo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, totta! Helppo uskoa että ainakin pk-seudulla moni paikka on jo pari vuotta eteenpäin buukattu täyteen. Siinä mielessä täällä itärajalla pääsee ehkä helpommalla (?), tai ainakin kaikki paikat mitä kyseltiin niin olivat vielä tässä vaiheessa vapaana. Mutta nää on näitä alueellisia eroja

      Poista

Mitäs tuumaat?