Kun päivämäärä on tiedossa, kannattaa selvittää vihkipaikan varaamiseen liityvät käytänteet mahdollisimman nopeasti: kirkkojen varaaminen tapahtuu huomattavasti aikaisemmin kuin maistraatin (tai muun siviilivihkimistilan), mutta koska meille ei tule kirkkohäitä, en osaa kirkkoihin liittyvissä jutuista pahemmin neuvoa. Meillä maistraatin voi varata noin kolme kuukautta ennen hääpäivää, mutta jos haluttaisiin kirkkohäät, pitäisi asiaa luultavasti miettiä jo nyt.
Siviilivihkimisen suhteen kannattaa myös tiedostaa se, että virka-aikana (ma-pe klo 8-16) ja virkapaikalla vihkiminen on toki maksutonta, mutta muutoin, suunnitelmista riippuen, siviilivihkiminen maksaa. Monelle tämä tuntuu tulevan yllätyksenä, joten jo suunnitelmien alkuvaiheessa on hyvä miettiä, haluaako päästä nollakuluilla, vai onko halukas laittamaan muutaman satasen vihkikuluihin (tämänhetkinen hinnasto löytyy täältä).
Takaisin asiaan: sopivien juhlapaikkojen kartoittaminen kannattaa aloittaa heti kun mahdollista, ja sopivaa paikkaa valitessa tulee olla tiedossa summittainen vierasmäärä. Tietenkään kukaan ei voi ennustaa täsmällistä vierasmäärää vuotta tai kahta etukäteen, mutta jokin pitävä suunnitelma täytyy pohjalla olla: sukulaiset, ystävät, työ/harrastuskaverit, naapurit, perhetutut...kenet kutsutaan paikalle? Alustava vieraslista on tärkeä tarjouspyyntöjen kannalta, jotta tiedetään, kuinka monta ruokailijaa on tulossa paikalle.
Ruokailuun ja tarjouspyyntöihin liittyen on myös tärkeä miettiä, miten ruokailu järjestetään (pöytiin tarjoilu vai buffet) ja mitä juomia ruokailun ja ylipäätään juhlan yhteydessä (alkumalja, ruokajuomat, kahvin avec, yömyssyt jne, vai koko helahoito) on tarkoitus tarjota. Sama pätee toki myös tee-se-itse meininkiin.
Samoin kannattaa myös pohtia parin ajatuksen verran hääkakkua, jos pitopalvelu/ravintola tekee kakun itse tai tilaa sen tietyltä yhteistyötaholta (myö ei nimittäin oltu ajateltu tätä yhtään omien tarjouspyyntöjemme yhteydessä!): kermakakku, suklaakakku, juustokakku, moussekakku, mitä häissä voisi olla tarjolla? Eri kakut nimittäin maksavat eri määrän, ja siksi osa toimijoista tiedustelee kakkumieltymyksiä erikseen. Myö ei oltu kuitenkaan pohdittu koko kakkuasiaa yhtään, eikä meillä ollut kysymykseen muuta sanottavaa kuin "ei mansikkakakkua", mikähän olikin aivan nappivastaus kysymykseen... Tietenkään kukaan ei oleta, että kakku ja kaikki on valmiiksi suunniteltuna kahta vuotta ennen häitä, mutta tosiaan, osa toimijoista saattaa esittää kysymyksiä kakkuun liittyen, eikä niistä kannata yllättyä. Mutta tarjouspyyntöihin saa kummasti tarkkuutta kun osaa kertoa kakusta muutakin kuin "ei mansikkakakku"..
Kaiken tämän jälkeen on aika lähettää tarjouspyynnöt eteenpäin (tosin, osa toimijoista haluaa tavata face-to-face jo ennen tarjouspyyntöjä, tähänkin kannattaa varautua). Tarjouspyynnöille löytyy hyviä pohjia sekä netistä että tämän postaussarjan ensimmäisessä osassa vinkatusta kirjasta, niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. Vastauksia odotellessa ehtiikin sitten kivasti hoitaa kaikkia pikkuasioita ja viedä hääsuunnitelmia muilta osin eteen päin.
Kuvat CC0-lisenssillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mitäs tuumaat?