perjantai 1. maaliskuuta 2019

DIY kukkien värjääminen

Hääkukat ovat monille tärkeä osa hääjuhlaa, ja monella ne ovat myös yksi koristelun pääelementeistä. Vaikka meille ei tulekaan isoja kukka-asetelmia (ellei satu lottovoitto kohdalle), niin meillekin kukilla on kuitenkin merkitystä. Kenties meidän kukkahaaveet ja kukkiin liittyvät suunnitelmat ylipäätään ovat hieman perinteisestä poikkeavia, mutta silti omalla tavallaan kukat, ja etenkin mustat ruusut, ovat meille todella tärkeitä.


Siispä päätettiin tuossa jo jokin aika sitten Jonin kanssa kokeilla, onko kukkien värjääminen kotikonstein edes mahdollista. Samassa yhteydessä lupasin, että kertoilisin meidän kukkakokeiluista tarkemmin, kun saadaan vielä muutamia kokeiluversioita tehtyä. Ja nyt ollaan päästy kokeiluissa siihen vaiheeseen, että uskallan jo jotain näistä kokeiluista kertoakin.

Kaiken kaikkiaan testailtiin ensiksikin elävien kukkien värjäämistä siten, että kukat saivat vettä värjäyksen jälkeen. Lisäksi värjättiin yksi tuore kukka siten, että värin kuivuttua kukka otettiin vedestä pois ja jätettiin pöydälle kuivumaan. Vähän myöhemmin kokeiltiin myös kuivuneiden kukkien värjäämistä, eli muutamaa eri variaatioita tuli testattua. Tosin, meidän testailussa kukkien määrä ei tietenkään ollut mitenkään valtaisa, eli en voi luvata, että kaikki kukat käyttäytyvät värjätessä juuri samalla tavalla.

Meillä värjäämiseen käytettiin mustaa spray-muotoista akryylimaalia. Spraymaali levittyy kivan tasaisesti, eikä tämä meidän käyttämä maali ainakaan sotkenut pahasti. Toki, siltikin suosittelen suojaamaan pöydän kohtuu laajasti, ja käyttämään suojahanskoja, sillä pieniä roiskeita spraymaali aiheuttaa aina, ja ainakin omaan talvikuivaan ihooni roiskeet tarttuivat maalin vesiliukoiusuudesta huolimatta (maali lähtee kyllä saippuapesulla irti).

Kukkia värjätessä kannattaa olla tarkkana, että väri varmasti levittyy kaikkialle. Etenkin ruusujen limittäisten terälehtien kanssa saa olla tarkkana. Kannattaa pitää huoli siitä, että väri levittyy koko kukkaan, jos tavoitteena on tasainen väri (voihan kukkia kokeilla värjätä myös osittain). Meillä käytössä ollut väri kuivui aika nopeasti kukan pintaan, joten yksittäinen kukka valmistui melko vauhdikkaasti.

Tarkasti katsoessa näkee, että tässäkin kukassa
väri vähän fuskaa. Toinen maalikerros kuitenkin
peittää mahdolliset virheet helposti.

Värjääminen ja värin kuivuminen vaikuttaa kukkaan siten, että värjätty kukka ei enää avaudu tai lakastu, vaan kukka jää siihen kuntoon missä se värjätään. Kukat kannattaa siis värjätä silloin, kun niiden ulkomuoto miellyttää omaa silmää, sillä ulkomuoto ei värikylvyn jälkeen muutu. Maljakossa värjätyt kukat säilyivät nätteinä viikon verran, kunnes varret alkoivat lakastumaan (mutta kukat pysyivät edelleen muuttumattomina). Maalipinta ilmeisesti tukee terälehtiä jotenkin, joten vaikka varret ja samalla koko kukka lakastuvat, terälehdet eivät muutu miksikään.

Tässä näkee hyvin, miten punaiset kukat ovat
jatkaneet avautumistaan, kun taas mustiksi
värjätyt ovat pysyneet muuttumattomina.

Poikkeuksena sääntöön mainittakoon tuoreena värjätty ja vedestä poistettu kukka, joka (ilmeisesti) nopean kuihtumisen takia oli jo kahden päivän päästä selkeästi huonossa hapessa niin varren kuin kukan osalta. Lopulta kukka rypistyi maalista huolimatta, ja on näin viikkojen päästä melko säälittävän näköinen kahteen muuhun versioon verrattuna. Maljakossa hiljakseen kuihtuneet kukat pysyivät kuitenkin muuttumattomina (tai ovat ainakin pysyneet tähän asti).

Kuvan keskellä heti värjäyksen jälkeen ilman vettä jäänyt kukka,
joka on melko surkean näköinen aukinaisempien kukkien rinnalla.

Kuivana värjätty kukka on yllättävän kestävä. Tässä taas varmaan maalipinta antaa hieman tukea terälehdille, eikä kukka ole niin hentoinen kuin mitä kuivakukka itsessään on. Kaiken kaikkiaan lopputulema näyttäisi olevan se, että joko kuivana tai maljakkoon jätettynä värjätyt kukat (huom. ilman varsia) säilyvät käyttökelpoisina viikkokausia, jopa paljon pidempään: saa nähdä miltä nän näiden meidän kokeilukukat näyttävät esim kuukauden päästä. Sen sijaan tuoreena värjätyt kukat, jotka jäävät ilman vettä heti värikylvyn jälkeen (jos kukkia haluaa käyttää esimerkiksi koristeena lautasliinan päällä tms), pysyvät napakoina vajaan vuorokauden, tosin varsi veltostuu melko nopeasti. Myös kukka alkaa parin päivän jälkeen rypistyä.

En tiedä onko tällä tavoin mielekästä värjätä kukkatarhan verran ruusuja, mutta ainakin muutamia kukkia voi tällä tavoin sävyttää haluamakseen. Tätä meidän käyttämää akryyli-spraymaalia on saatavilla monessa eri värissä, joten tarvittaessa tällä tavoin voi työstää esimerkiksi kultaisia tai sinisiä ruusuja ihan tarpeen mukaan. Mie itse jotenkin innostuin tästä kokeilusta, ja saatankin tulevaisuudessa tehdä erikoisen värisiä ruusuja vaikkapa jollekin lahjaksi tai ihan vaan omaksi ilokseni. Muutaman kappaleen tekeminen maljakkoon oli sen verran helppoa ja nopeaa.

Jos jäi jotain kysymyksiä tai pohdintoja, niin laittakaa ihmeessä kommenttia alle, yritän vastata parhaan osaamiseni mukaan, haha. Instagramin puolella julkaisen myös stoorissa pari kuvaa siitä, miten suojattiin pöytää että kukkien varsia maalilta, ja miten kuivattelin yksittäisten kukkien maalikerroksia, eli jos tällaiset yksityiskohdat kiinnostavat, tsekkaa blogin ig-tili ja stoorit. Ja jos asia kiinnostaa (tai jos stoorit jäävät näkemättä), voin joskus tulevaisuudessa tehdä tänne blogiin step-by-step -tyylisen ohjeistuksen. Joten, laittakaa kommenttia tai viestiä tulemaan, jos aihe kiinnostaa vielä enempi.


Postauksen kuvien käyttö
ilman lupaa kielletty.

4 kommenttia:

 1. Kukkien värjäysprosessi step by step kiinnostaa kovasti, koska mulla meni stoorit ihan ohi. Tosi hieno idea eikä kuulosta ihan mahdottomalta projektilta 😊😊

  VastaaPoista
 2. Joo, voin toki tehdä sellaisen kohta kohdalta -ohjeistuksen :) Tuo ig-stoori löytyy nyt myös profiilin kohokohdista, joten sieltä voi käydä katsomassa nuo vähän summittaisemmat ohjeet, joista kyllä varmasti saa ideasta kiinni :)

  VastaaPoista
 3. Tällaiselle värienrakastajalle kukkien värjääminen mustiksi on kyllä tosi kammottava ajatus, mutta samalla nuo ovat aika hienon näköisiä. :D Kiva, että saitte maalauksen noinkin hyvin heti ekalla kokeilulla onnistumaan. Näistä tulee varmasti kivoja, persoonallisia koriste-elementtejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tää menee varmaan samaan kastiin kuin miun suhtautuminen vaaleanpunaiseen tai ruusukultaan, haha :D Mut niinhän se menee et toisen roska on toisen aarre, ja toiset tykkää äidistä ja toiset tyttärestä. Mut se ehkä näissä häätohinoissa onkin parasta, että vaikka tyylillisesti juhlat oiskin tosi poikkeavat toisistaan, niin silti kaikkia erilaisiakin tyyppejä yhdistää ihana häähössötys ja halu satsata ja panostaa yhteen elämän upeimmista päivistä :)

   Poista

Mitäs tuumaat?