perjantai 20. maaliskuuta 2020

Esittelyssä meidän hääkutsut

Koko maailma, hääskene mukaan luettuna, kohisee tällä hetkellä koronasta. Täällä blogissa en aio koronasta vielä tässä vaiheessa sen enempää puhua, sillä myö aiotaan Jonin kanssa seurata tilanteen kehittymistä noin kuukauden päivät, ja tehdä päätöksiä koronan vaikutuksesta meidän häihin vasta sitten. Jokaiselle blogin lukijalle lienee myös itsestäänselvää, että koko tämä korona-kuvio harmittaa, huolettaa ja stressaa. Siitäkään ei tarvitse siis sen enempää puhua. Siispä, pureudutaan nyt seuraavaksi meidän hääkutsuihin, joiden perään osa lukijoista onkin jo ehtinyt kysellä. Tässä ne nyt siis ovat.Meidän hääkutsuthan lähtivät maailmalle noin kuukausi takaperin, joten kutsutuilla on vielä hyvin aikaa reagoida vastauspyyntöön. Kutsujen vastauspyynnöistä tein ihan oman postauksen, jossa käyn vähän läpi meidän ajatuksia ja toiveita kutsuihin vastaamiseen liittyen. Nyt kuitenkin itse aiheeseen, eli siihen, millaiset kutsut lähetimme vieraillemme kuukausi takaperin. Kuoret sinetteineen kerkesinkin jo esittelemään instagramin puolella, mutta muutoin kutsut ovat pysyneet hyvin vain meidän ja vieraidemme tietona.Kutsun ensivaikutelma

Meidän hääkutsut laitettiin mustiin kuoriin, sillä itse kuori on yksi isoimmista jutuista ensivaikutelman tekemisessä. Ja etenkin, kun häillä on selkeä teema tai tyyli, pidän itse tärkeänä, että kutsu viestii tätä teemaa heti ensisilmäyksellä. Siksi meille mustat kirjekuoret olivat ehdottoman tärkeä osa kokonaisuutta. Kuoret viimeisteltiin punaisella sinetillä, mikä oli ehdottoman oikea ratkaisu, mutta silti muistelen haikeudella meidän Save the Date -korttien punamustia sinettejä. Ne olivat upeat jo silloin ikuisuus sitten, ja olisi ollut ihana saada tehdä sama temppu uudestaan. Nyt ne eivät vain sopineet kokonaisuuteen yhtä hyvin, kuin kokopunaiset sinetit.

Meistä kutsun ulkokuori olisi ollut ihan huippu jo tällaisenaan, mutta miuta alkoi kalvaa pienimuotoinen epäilys siitä, että kutsut olisivat osalle vieraista aivan liian synkät. Siispä päätin lisätä kuoren toiseen reunaan pätkän punaista koristeteippiä (sydänkuosista toki), jolla kokonaisuuteen sai hieman geneeristä hempeyttä värimaailman pysyessä silti yhtenäisenä. Ja koska osoiterivien suoruudesta tai oman käsialan kauneudesta stressaaminen ei ole miun juttu yhtään (vielä vähemmän Jonin), meillä osoitetiedot kirjoitettiin ihan vaan wordilla valkoiselle peruspaperille. Tiedän monen hieman kauhistelevan tällaista ratkaisua, mutta lopputulos oli itse asiassa ihan kivan näköinen, ja tekeminen tosi stressitöntä.


Kuoresta osoitetiedot blurrattu pois - oikeasti osoitetiedot
eivät ole tuollaista sateenkaarimössöä.


Itse kutsu

Kutsu itsessään toisti samaa punamustaa värimaailmaa kuin kuorikin. Valkoiset korttipohjat värjäsin mustalla vesivärillä hieman savumaisiksi ja enemmän meidän tyyliin sopiviksi (lue: tummiksi). Vesiväri toimii tässä hirmu hyvin, sillä sitä on helppo kerrostaa, ja vain kevyesti peittävänä se ei poistanut korttipohjan valoa heijastavaa ominaisuutta. Vesivärin vaikutuksesta valo tosin taittui kortista aiempaa lämpimämmän sävyisenä, ja tämä kannattaa omissa askarteluprojekteissa ottaa huomioon, jos tällaisilla yksityiskohdilla on merkitystä. Vesiväri tarttui korttipohjaan hyvin kiinni, ja sientä käyttämällä korttipohja ei myöskään kastu liikaa, eikä siten venkoile värin kuivuessa.


Puolivälissä menossa ensimmäistä kerrosta. Yhteensä
jokaiseen pohjaan meni kaksi kerrosta väriä.

Työskentelypiste: siveltimellä vesiväri märäksi, väriä sieneen,
speed metal soimaan, ja tahdissa mars väriä korttipohjaan!

Valmis, kuiva pohja.


Kutsun tekstiosa tulostettiin punaiselle paperille, jossa oli hieman bling blingiä. Tekstien osalta työnjako meni siten, että Joni valitsi fontit, ja minä kirjoitin tekstit Canvaa apuna käyttäen. Nämä tekstiosat ovat ehkä epätyypillisin osa meidän hääkutsua, sillä meille ei tullut erillistä kutsua ja sen kaveriksi infolappua, vaan kaikki aiheellinen oli tulostettu suoraan punaiselle paperille ilman, että olisimme eritelleet jonkin paperin kutsuksi ja toisen infoksi. Päädyimme tähän kahdesta syystä: ensinäkin, halusin koko kutsun olevan tyyliltään yhtenäinen, jolloin erilliset infolappuset vain "pilaavat" kokonaisuuden. Toisekseen, koska ajattelemme juhliemme olevan rennot, emme halunneet tehdä prameaa ja kaikin puolin perinteikästä kutsua info-liitteineen, vaan laitoimme kaiken tarvittavan tiedon rennosti, mutta tyylille uskollisesti, yhteen nippuun. Enkä suoraan sanottuna oikeastaan edes ymmärrä, että miksi kutsu ja info pitäsi edes eritellä? Joku viisaampi voi vastata kommenteissa.

Kutsuihin kirjoiteltiin tekstejä kaksi eri versiota, yksi aivan läheisimmille (joiden toivoisimme olevan läsnä myös pienimuotoisessa vihkimisessämme keskiviikkona), ja toinen kaikille muille vieraille, joiden toivoimme saapuvan paikalle juhlistamaan avioliittoamme asiaan kuuluvalla tavalla sitten lauantaina. Jätimme kutsuista monet tyypilliset formaaliudet pois, ja emme esimerkiksi teitittele kutsuttavia, vaan ihan rennosti sinuttelemme lukijaa, sillä mielestäni rentoon juhlaan ei sovi kutsuttavan teitittely. Kutsussa ei myöskään ole rakkausrunoa tai hempeää Pauolo Coelho -henkistä elämänviisautta. Häät ovat toki meidän rakkautemme juhla, mutta emme kokeneet tällaista enää tarpeelliseksi. Mustaan kuoreen kiinnitetty koristeteippi oli ihan riittävästi hempeilyä, haha.


Punaisen sävy ei tässä kuvassa ole ihan
kohdillaan, mutta ideasta saa kyllä kiinni.Kutsun sisältö

Koska internet ja hääoppaat ovat pullollaan ohjeita siitä, mitä kaikkea hääkutsussa (liitteineen) olisi syytä mainita, en käy tässä listaamaan kaikkia mainitsemisen arvoisia asioita. Valmiin listan aiheesta löydät esimerkiski täältä. Sen sijaan haluan nostaa omasta kutsustamme pari mainitsemisen arvoista asiaa, jotka ovat oleellisia silloin, kun häät eivät mene ihan kaikkien perinteiden mukaan:

Meillä vihkiminen ja juhla ovat eri päivinä, ja tämän pitää käydä vieraille selkeästi ilmi. Ensinäkin siksi, että osan vieraista toivomme olevan paikalla myös keskiviikkoja (joka ei ole tyypillinen tai oletettu hääpäivä), ja toisaalta siksi, että lauantaina vain juhlitaan häitä, kun naimisiin on menty jo aiemmin. Mitä selkeämmin tämän sanoittaa, sitä paremmin vieraat tietävät, missä mennään.


Toisessa versiossa luki sitten "kutsu vihkimiseen 8.7. ja hääjuhlaan 11.7."

Toisena, erityisen tärkeänä tekijänä juuri meidän kutsuissamme oli häiden ja hääjuhlan tyyli. Tämähän ei ole mainitsemisen arvoinen asia silloin, kun tyyli ei aiheuta kenessäkään pahennusta eikä ole koko hääsuunnittelun kulmakivi. Mutta, koska meidän häämme revittelevät vahvasti eri suuntaan kuin perinteikkäämmät häät, oli meistä ensiarvoisen tärkeää, että vieras tietää ajoissa minkälaiseen juhlaan onkaan tulossa (ettei asia tule yllätyksenä ja purkaudu typerinä möläytyksinä sitten juhlapaikalla).

Kolmantena asiana käytimme paljon tekstitilaa pukukoodin käsittelyyn, sillä koska haluamme juhlia häitä rennosti ja omaan tyyliimme sopivasti, emme myöskään oleta vieraiden tulevan paikalle perinteisestä juhlapukukoodia mukaillen. Tämä erityisesti siksi, koska emme itse pukeudu hääperinteen mukaisesti, saisi vieraiden täydellisen perinteikäs pukeutuminen meidät näyttämään pahimmillaan alipukeutuneilta omissa juhlissamme, haha! Siksi laitoimme pukukoodiksi juhliimme smart casual.

Näiden lisäksi mainittakoon vielä, että emme laittaneet kutsun loppuun mainintaa siitä, että paikalla on hääkuvaaja, sillä tämä tuntuu nykypäivänä jo melkoinen itsestäänselvyys - jos paikalla ei ole ammattilaista, niin sitten joku muu tai kaikki vieraat räpsivät juhlassa kuvia. Joka tapauksessa, juhlassa otetaan kuvia, ja ainakin omassa lähipiirissämme tämä tuntuu olevan täydellisen selkeää ilman, että asia mainittaisiin kutsussa.


Tämä kuva CC0-lisenssillä.


Vieraiden kommentteja meidän hääkutsusta

Tässä yhteydessä ei nyt puhuta siitä, miten vieraat ovat ah-niin-onnellisia kun saavat hääkutsun, vaan tämän osuuden tarkoitus on prepata muita perinteisestä poikkeavia häitä suunnittelevia varautumaan siihen, että palaute kutsuista voi olla hyvin moninaista. Myö otettiin nää vastaan ihan huumorilla, ja oltiin osattu varautua tietyiltä ihmisiltä/tahoilta tulevaan kommentointiin, joten no harm done. Lähinnä nuo kommentit siis naurattivat.

Meidän hääkutsuahan luultiin muun muassa hautajaiskutsuksi tai ilmoitukseksi siitä, että joku on kuollut (koska musta väri...ei ollut se koristeteippikään selkeästi riittävän hempeä). Ollaan saatu kutsusta myös "luulin että tulee postia Draculalta" -tyylistä kommentointia (haha, tosi hauskaa). Lisäksi meiltä on kysytty, että milloin teidän rokkivaihe menee ohi (ja alatte käyttäytyä kuten aikuiset ihmiset).. Kaiken kruunaa ihmettelevä kysymys: miksi meillä ei vaan voi olla tavallisia häitä.

Eli hääkutsuja lähettäessä mitä tahansa voi tulla vastaan, ja kaikkeen kannattaa varautua.


Postauksen kuvien käyttö
kielletty, ellei toisin mainita

6 kommenttia:

 1. Ei kyllä tulis mieleenkään kommentoida meille saapuvaa hääkutsua millään muulla tavalla kuin että onpas kiva saatiin hääkutsu! Ihan on teidän näköset kutsut ja kivat värit. Ei kaiken tarvi olla sitä perinteistä helmiäisvalkosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤️ Onneksi meilläkin tällainen kommentointi on ihan vähemmistössä, suurin osa kutsutuista ollut toki iloinen saamastaan postista 😊

   Poista
 2. Musta hääkutsu on hieno! Ja myös omaperäinen,tästä sainkin meille idean. Tekisin varmaan mustat kannet ja valkoisen muuten, vaikka häät tulevat olemaan "perinteiset" häät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei musta oo mikään rokkareiden juttu 😁 Musta-valkoisuus on sitä paitsi parhaimmillaan todella tyylikäs valinta 😊

   Poista
 3. Tosi hienot kutsut! Hyvä, että otatte kommentit huumorilla. Musta yksi parhaista jutuista häissä on aina ollut se, miten jokainen hääpari tekee niistä itsensä näköiset. Toisille se toki tarkoittaa perinteisempää tyyliä kuin toisille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ❤️ Ja joo, nykyään onneksi koko ajan enemmän ja enemmän parit tekee oman vision ja fiiliksen mukaan, eikä mieti perinteitä liikaa (jos ne ei omalle tunnu) 😊

   Poista

Mitäs tuumaat?