keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Mitä tehdä, kun korona pilaa hääni...

Korona siellä ja korona täällä, ja vaikka kuinka ig:n puolella uhosin, että ei ole täällä hääblogissa, niin tässä sitä nyt näköjään mennään. Miun oli siis tarkoitus puhua täällä blogin puolella koronasta vasta sitten, kun meillä on tehty lopullisia päätöksiä, mutta aina elämä ei mene niin kuin suunnittelee.

Heti alkuun todettakoon, että jos kuulut siihen maailmanlaajuiseen hääparien joukkoon, joiden hääsuunnitelmia korona nyt kampittaa rajusti, niin pysähdy hetkeksi tähän ja mieti, miksi luet tätä postausta. Jos kaipaat myötätuntoa, sympatiaa ja paikan, jossa kauhistella koronaa, ei tämän postauksen lukeminen ehkä ole kaikista parhain idea. Tämä postaus pyrkii nimittäin löytämään jonkinlaisia ratkaisuja ja toimintaperiaatteita vallitsevien epävarmojen olosuhteiden keskellä. Jos kaipaat tunnekuohuntaa ja kanavaa, jossa ventata pahaa oloa pois, niin ihan meidän molempien takia, älä jatka tätä pidemmälle.



Niille, jotka vielä lukevat, joko puhtaasta uhmasta tai uteliaisuudesta, tai ihan siksi, että jakavat kanssani joitain luonteenpiirteitä ja kaipaavat muutakin kuin tunteiden loputonta purkamista, jakamista ja myötäelämistä, eiköhän mennä asiaa kohden. Tähän postaukseen listaan omia ajatuksiani siitä, mitä nyt koronakaaoksessa voi tehdä, sekä sellaisia juttuja, joista on itselleni ollut apua. Postaus on suunnattu ensisijaisesti ehkä itseni kaltaisille häitään suunnitteleville, joilla häät ovat loppukesästä/alkusyksystä, ja tilanne siksi vielä monella tapaa ehkä auki. En todellakaan ole mikään ratkaisupsykologi, hyvinvointivalmentaja enkä varsinkaan vastaus siihen, että pitääkö häät siirtää vai ei. Kirjoitan tätä postausta ihan omana itsenäni, eli hyvään hakeutuvana humanistihippinä, joka kaipaa maailmaan enemmän rakkautta. 


Ensimmäiseksi: rauhoitu

Jos kaipaa tunnekuohuntaa ja myötäelämistä, on tämä varmasti raivostuttavin neuvo, minkä kukaan voi koskaan antaa. Kun elämän suuret suunnitelmat heittävät häränpyllyä, ihmisiä sairastuu ja kuolee ja yhteiskunta kulkee kohti lamaa, ei varmaan ketään kiinnosta rauhoittua. Eikä tähän kannusta mediakaan (varsinkaan se keltainen), sillä ihmisten tunteet ovat yksi parhaimmista tavoista tehdä rahaa ja kerätä klikkiotsikoilla klikkauksia. Siksi media mielellään lietsoo meissä pelkoa ja epävarmuutta.

Vaikkei rauhoittuminen mediaseksikästä olisikaan, on rauhoittuminen silti ensiarvoisen tärkeää, sillä tunnekuohussa elävä ihminen on harvinaislaatuisen altis tekemään typeriä päätöksiä. Meidän alkukantainen aivotoimintamme kun sysää tunteiden palossa järjen yllättävänkin tehokkaasti taka-alalle, eikä loogiselle ajattelulle jää paljoa tilaa. Toki, tunnekuohussa on ihan okei ostaa kaupasta esimerkiksi lohtusuklaapatukka, mutta yhtään tätä suurempia päätöksiä (etenkään häihin liittyviä) ei kannata tehdä tunnekuohussa. Hengitetään siis sitä ennen pari kertaa syvään, ja rauhoitellaan itseämme. 





Hyväksy vallitsevat olosuhteet

Tämäkään ei ole niin kovin mediaseksikäs aihe, ja itsessäänselvyydessään tämä on ehkä enemminkin ärsyttävä kuin tarpeellisen tuntuinen. Mutta joskus niitä itsestäänselvyyksiäkin on hyvä sanoa itselleen ääneen. Oman jaksamisen kannalta on nimittäin tärkeää hyväksyä ne ikävätkin tosiasiat. Asioita kun voi murhetia vaikka maailman loppuun asti, eikä murehtiminen kuitenkaan vaikuta asioiden kulkuun millään muotoa.

Ainakin itselleni tämän kaiken keskellä on vaikeinta hyväsyä se, ettei mikään ole varmaa. Olen ihmisenä sellainen, että miun on vaikea sietää epävarmuutta: haluan tietoa, haluan tehdä ratkaisuja ja siirtyä seuraavaan asiaan. Ja nyt en voi tehdä ratkaisuja, koska kukaan ei tällä hetkellä tiedä, mitä seuraavien kuukausien aikana tulee tapahtumaan. Enkä minä voi tehdä ratkaisuja, ennen kuin joku tietää jotain (tai kunnes epävarmuutta kestää niin pitkään, ettei ole enää aikaa odottaa).



Korona on myös siitä erityisen ikävä, että se vaikuttaa yhteiskunnassamme (ja globaalisti) todella laajalla skaalalla, mikä entisestään lisää epävarmuutta. Omalla kohdallani en esimerkiksi tiedä, olenko kuukauden päästä töissä vai lomautettuna yt-neuvottelujen takia. En myöskään voi tietää ajautuuko joku häidemme ammattilaisista esimerkiksi konkurssiin näin rajoitteiden alla, tai sairastuuko joku heistä koronaan juuri silloin, kun heitä elämämme suureen päivään tarvittaisiin. Enkä voi tietää sitäkään, onko heinäkuussa tilanne sellainen, että riskiryhmään kuuluva äitini voisi osallistua häihini, vaikka muuten rajoitteet purettaisiinkin. En tiedä mitään muuta kuin sen, että kaikki on tässä hetkessä epävarmaa, ja se ottaa luonnon päälle. Mutta miulla ei myöskään ole muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä tilanne - epävarmuus ei pääty, vaikka kuinka vaatisin.



Keskity siihen, mihin voit vaikuttaa

Kukaan meistä ei saa tahtomalla tai murehtimalla koronaa katoamaan (toki ainahan voi kokeilla murhetia vielä vähän enemmän). Mutta, meillä on kaikki valta vaikuttaa siihen, miten itse toimimme tämän tilanteen keskellä. Meillä on kyky toimia, auttaa ja suunnitella. Jos siis olet ajatellut hankkia häihisi kynnet, ripset, kampausken, kasvohoidon, kiinteytyskuurin, meikin tai hampaidenvalkaisun, tee peliliike jo nyt, ja tue haluamaasi hääalan ammattilaista tässä kaaostilanteessa (jotta sinulla on hänen palvelunsa vielä kuukausien päästä käytettävissäsi).

Jos kuulut itse riskiryhmään, etkä pysty kodista poistumaan, voisiko esimerkiksi lahjakortti häätiimiläiselle olla sopiva vaihtoehto? Omaa häätiimiähän on tapana muutenkin kiittää, ja tiimin jäsenet kyllä varmasti ymmärtävät, jos haluat kiittää heitä jo tässä vaiheessa. Monia palveluja voi myös ostaa ja käyttää netin kautta, ja esimerkiksi monet liikunta-alan ammattilaiset tarjoavatkin nyt palveluitaan videomuodossa. Kesä- tai hääkuntoon (jos sellaista kaipaa) voi nyt treenata omassa olohuoneessa, eikä mitään turhia riskejä tarvitse ottaa.

Toki ymmärrän, että moni muu on itseni kanssa siinä samassa tukalassa tilanteessa, jossa voi käydä niin, että työpaikka lähtee (joko kokonaan tai pakkoloman muodossa). Tällöin koko toimeentulo voi olla uhattuna, puhumattakaan häät - ilman töitä ja mahdollisuutta säästää, harvalla meistä on varaa juhlia isosti. Eikä lainan ottaminen innosta, jos ei omasta työtilanteesta ole mitään varmuutta. Jos toimeentulo ja koko juhla on vaarassa kaatua taloustilanteen takia, ei silloin tietenkään ostella lahjakortteja tai kuluteta palveluita. Mutta nyt olikin kyse siitä, että tekee sen minkä pystyy. Yrityksiä voi auttaa myös ilmaiseksi, ja tästäkin on some erilaisia alustoja pullollaan.



Tämän kaiken pointti on ainoastaan siinä, että jos korona aiheuttaa voimattomuuden ja pystymättömyyden tunteita, on meillä jokaisella mahdollisuus vaikuttaa omalla toiminnallamme, omassa yhteisössämme, ja sitä kautta rakentaa myös itsestämme pystyvämpää ja vahvempaa kuvaa. Ei myö voida koronaa hävittää, mutta voidaan tehdä paljon muuta hyvää. Ja kaikki hyvä, myös se teoista pienin, on arvokasta ja tärkeää.



Tee varasuunnitelma

Tämäkin on hirveän ärsyttävää, ja häitä suunnitteleville ihmisille varsinainen kirosana ilman koronaakin. Mutta, monella meistä häitään suunnittelevista hääsuunnitelmat ovat nyt valitettavasti jäädytetty toistaiseksi, tai ainakin prosessi ei etene ihan sillä tahdilla kuin alunperin suunniteltiin. Myös meillä isot hankinnat, kuten karkkibuffetkarkit jäävät todellakin tässä vaiheessa ostamatta, koska ei haluta kotiin kilokaupalla karkkia sillä riskillä, että karkit jäävät sitten meidän kahden syötäväksi. Homma ei siis etene ihan suunnitelmien mukaan, eikä varsinkaan alkuperäisessä aikataulussa.

Mutta, kun alunperin ajateltuja asioita ei uskalla nyt hoitaa, vapautuu hyvin aikaa suunnitella mitä jos -vaihtoehtoja. Tai varasuunnitelma, tai plan B. Siirretäänkö koko helahoito tulvaisuuteen (jos, niin minne) sellaisenaan, vai aloitetaanko koko homma puhtaalta pöydältä? Vai mennäänkö nyt pienen todistajajoukon läsnäollessa naimisiin, ja juhlitaan sitten myöhemmin? Vai, juhlitaanko kaasunaamareissa, kuten muutamat hurmaavat ja huumorintajuiset parit ovat tehneet (voit tsekata kuvan tällaisista juhlista esim. blogin fb-sivun kautta). Jos kaipaat apua varasuunnitelmien tekemiseen, ota seurantaan ainakin Häät-lehden sivut ja somet, sillä siellä on hyviä ja konkreettisia ratkaisuehdotuksia ainakin tässä ja tässä jutussa. Samoin ainakin Love Me Do -häämessut koostavat omaa infopakettiaan, joten ota myös Love Me Do:n somet seurantaan. Suunnitelmia ei tarvitse tehdä sokkona yksin.


Meillä varasuunnitelmat on jo ihan kivalla mallilla, joskin joistain asioista ei olla vielä lainkaan perillä, eikä välttämättä edes täysin yksimielisiä. Mutta isoimmat ja tärkeimmät jutut ollaan jo keskenämme lyöty lukkoon, että jos koronatilanne pitkittyy tai olosuhteet huononevat entisestään, niin tiedetään sitten, miten toimitaan. Ja jos varasuunnitelma joudutaan ottamaan käyttöön (mikä tällä hetkellä vaikuttaa harmillisen todennäköiseltä) niin niistä pienemmistä yksityiskohdista meillä on sitten aikaa vääntää ihan ajan kanssa.



Hyväksy omat tunteesi

Vaikka suosittelen rauhoittumista ja maadoittumista ihan hirveästi, ei se silti tarkoita, että nyt pitäisi olla kuin jokin supersankari, joka ei hetkahda mistään. Tunnekylmyys tai tunteiden jäädyttäminen ei auta yhtään mitään, ja samaan tapaan kuin vallitsevat olosuhteet pitää hyväksyä, pitää omat tunteetkin kohdata ja hyväksyä. Nyt on ihan okei, että yhtenä päivänä tuntuu siltä, että tästä selvitään, ja heti seuraavana elämä on pilalla, koska hääsuunnittelu takkuaa ihan urakalla. Ja sama homma toimii myös toisin päin: vaikka olisit juuri itkenyt ja huutanut kenties menetettyjä häitäsi, se ei tarkoita, että olet tuomittu olemaan surullinen kaiken aikaa.

Elämässä on edelleen asioita, jotka ovat hyvin, ja niistä saa iloita ja ottaa irti kaiken minkä saa, vaikkeivät hääsuunnitelmat etenekään toivotulla tavalla. Somessa on monia kanavia, joissa voi jakaa tämän hetken pieniä iloja, ota niihin osaa kun siltä tuntuu. Ainakin Häät-lehti, Love Me Do -häämessut, Wedding Garage ja monet ihanat hääsomettajat ovat kyselleet ja jakaneet ilonaiheita (ja lista on varmasti huomattavasti pidempi, nämä nyt vaan tulivat äkkiseltään mieleen). Seuraa negatiivisten aiheiden ohella myös hyvää, ja muista itsekin iloita niistä pienistä hyvistä hetkistä.

Toinen, mitä ihan oikeasti suosittelen, on erilaiset kiitollisuusharjoitukset. Tiedän, kuulostaa kornilta, tarpeettomalta ja ärsyttävältä, mutta näiden avulla voi saada sitä paljon puhuttua perspektiiviä asioihin. Kiitollisuutta voi käsitellä piirtämällä, kirjoittamalla, maalaamalla tai vaikka tanssimalla, kunhan se auttaa muistamaan, että kaiken kauheuden keskellä on myös asioita, joista olla elämälle kiitollinen. 



Miusta esimerkiksi Häät-lehden #pidetäänrakkaus on yksi ihana tapa ottaa tähän osaa. Tsemppaamalla muita ja lukemalla muiden tsemppiviestejä pysyy kaiken negatiivisen keskellä hyvin mielessä se, että meillä kuitenkin on rakkaus. Ja itse ainain ajattelen niin, että loppujen lopuksi millään muulla ei ole väliä: jos tässä ollaan rakastuneita jo nyt, niin se rakkaus ei mihinkään häviä, vaikka juhlia joutuisi odottamaan vuoden päivät. Siksi yritän itse joka päivä muistaa olla kiitollinen siitä rakkaudesta, jota miulla on.



Huolehdi itsestäsi

Korona stressaa, harmittaa, ahdistaa ja pelottaa. Pahimmillaan se lieveilmiöineen vie yöunet ja madaltaa mielen. Siksi nyt jos koskaan on tärkeää muistaa rakastaa myös itseään, ja muistuttaa itseään siitä, että ansaitsee itselleen hyvää häiden siirtymisestä tai peruuntumisesta huolimatta. Joten muistetaan jokainen ne perusjutut: syödään hyvin, ,juodaan riittävästi, liikutaan itsellemme sopivalla tavalla (jos stressitasot on jo pilvissä, niin ehkä vältetään rajua hikiliikuntaa). Ja muistetaan se, että stressi on keholle ihan hirvittävän kuormittavaa, joten muistetaan nukkua riittävästi. Unen aikana aivot myös jäsentävät tätä kaaosta ja alitajunta työstää ratkaisuja, joten nyt kannattaa todella panostaa uneen ja itsestä hyvänä pitämiseen.

Samoin suosittelen aina, mutta etenkin nyt, lämmöllä meditointia tai erilaisia läsnäoloharjoituksia. Niiden avulla pääsee käsiksi tietoiseen läsnäoloon, jossa asiat, olosuhteet, tunteet ja ajatukset tiedostetaan ja hyväksytään. Ja ennen kaikkea, jossa niistä opitaan tiedostamisen jälkeen päästämään irti. Tiedän, tämäkin kuulostaa ituhipin huuhaalta, mutta läsnäoloharjoitukset ja meditointi ovat oikeasti hyviä tapoja rauhoittaa mieltä.



Ja lopuksi se kaiksita tärkein: tiedosta omat rajasi. Puhu muiden kanssa ja seuraa uutisointia ja somekeskusteluja niin kauan, kun se tuo siulle vertaistuen, yhteenkuuluvuuden ja ymmärretyksi tulemisen kokemuksia. Ja jos huomaat, että muiden ahdistus tai koronauutisointi alkaakin edellä mainittujen hyvien juttujen sijaan vain lisätä omaa ahdistusta, niin muista, että siulla on täysi oikeus olla lukematta tai kommentoimatta yhtään mitään. Osallistut ja kulutat somea vain sen verran kuin se siulle itsellesi sopii.


Jos joku hurjapää vielä tätä lukee, niin vau, kiitos! Kaikista miun pitkistä postauksista tää on varmaan megalomaanisin. Siksipä, seuraavaksi jonkun muun vuoro: laita siis omat parhaat vinkkisi tässä tilanteessa toimimiseen tai mielialan tsemppaamiseen jakoon joko kommenttikentässä, tai somessa käyttämällä esimerkiksi #pidetäänrakkaus -tunnistetta. Yhdessä ollaan vahvempia tän tilanteen keskellä. Humanistihippi kiittää ja kuittaa.


Postauksen kuvat
CC0-lisenssillä

2 kommenttia:

  1. Hemmetin hyvä kirjoitus! Meillä vasta uutena vuotena alettiin suunnitella lokahäitä tälle vuodelle ja tadaa, korona. Pitopalvelu perui eilen koska heillä omat häät siirtyivät nyt keväältä syksylle sekä lykätään hääpuvun, sormusten yms hankkimista. Vähän jännittää koko syksyn tilanne, taloustilanne ja läheisten terveys.

    Toisaalta eilen alkoi jopa vähän naurattaa - meidän alkuperäinen idea naimisiinmenosta oli juurikin sitä, että kahdestaan vaan maistraatissa & pienet nyyttärikemut vaikka meillä kotona. Ja just nyt meidän varasuunnitelma on mennä naimisiin maistraatissa syksyllä, pitää nyyttärikemut sillä pienellä porukalla mikä onnistuu ja pidetään itse hääjuhlat sitten joskus.

    Ja sitten vinkkejä! Itse olen helposti ahdistuvaa sorttia ja itselläni on auttanut somen siivoaminen (poista/hiljennä yms tilit jotka tuovat vain pahaa mieltä) ja iltalehden/iltasanomien välttely/hiljentäminen esim. facebookissa. Joogavideot, kasvonaamiot, leukojen rentoutusjumpat, hyvä ruoka, sarjamaratonit, julkkisjuorupodcastin kuunteleminen meditaatiomölynä (mikä tahansa nonsense-meininki käy), treffi-illat puolison kanssa, metsässä kävelyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan hitto tätä koronaa tosiaan. Montaa asiaa saa jännittää kyllä nyt.. Ja samalla kuitenkin oppii arvostamaan ihan uudella tavalla sitä, että pääsee naimisiin sen itselle rakkaan ihmisen kanssa <3

      Ja kiitos ihanista vinkeistä, varsinkin tuo leukojen rentoutus on jotain, mitä ainakin miun on syytä ottaa päivärutiineihin mukaan!

      Poista

Mitäs tuumaat?