sunnuntai 26. elokuuta 2018

Alustava vieraslista ja häiden koko

On valtavia prinsessahäitä, on superintiimejä kahden hengen salahäitä, ja kaikkea siltä väliltä. Meidän häät tulevat olemaan keskikokoiset, noin 60-70 henkilöä, ainakin alustavien suunnitelmien mukaan. Suurin osa tulevista vieraista tulee olemaan lähisukulaisia, joiden lisäksi kutsutaan muutamat ystävät. Bestman ja kaaso ovat (toivottavasti, he eivät nimittäin vielä tiedä näistä suunnitelmista!) osa tätä ystäväporukkaa. Sekä sukulaisten että ystävien kutsut sisältävät avecit, sillä pienten sukujemme ansiosta meillä on mahdollista sallia paikalle myös lisähenkilöitä.

Toki tässä kohtaa on itseään pakko muistuttaa siitä, että sukulaiset, etenkin meidän vanhemmat (etenkin minun äitini), saattavat äkkiä ilmaista halunsa kutsua vaikka ketä kaukaisempia sukulaisia. Jos näin käy, niin asia on täysin neuvoteltavissa. Mutta alustavana ajatuksena meillä on, että häät pysyisivät kuitenkin jossain määrin intiimeissä mitoissa.


Toki olisi ollut todella intiimiä viettää salahäitä aivan kahdestaan, mutta se taas ei jotenkin ole yhtään meidän juttu. Halutaan jakaa meidän suuri päivä yhdessä meille tärkeiden ihmisten kanssa, jolloin kahden kesken vihille karkaaminen ei onnistu. Ollaan muutenkin niin paljon oltu kahdestaan, että kiva saada molempien perheet ja ystävät samaan tilaan juhlimaan yhdessä. Kuitenkaan myö ei myöskään innostuta mistään sadan hengen häistä: meillä ei kummallaakaan ole kovinkaan iso suku, joten valtava vierasmäärä saattaisi tuntua vähän teennäiseltä? Joko pitäisi pyytää kaikki työkaverit sun muut, tai kutsua ne kuuluisat kummin kaimat mukaan! Mielummin vähän pienemmällä, mutta järkevällä kokoonpanolla.


Kun mietin meidän alustavaa ajatusta vieraslistasta, se tuntuu meille sopivalta: paikalla on meille tärkeitä ja rakkaita ihmisiä jakamassa päivän kanssamme, mikä riittää meille. Suoraan sanottuna, ajatus siitä, että paikalla olisi niitä kaukaisia sukulaisia, joita on viimeeksi nähnyt lakkiaisissa tai rippijuhlissa, ja joiden elämästä ei edes tiedä mitään, on miulle itselleni jotenkin vaivaannuttava. 

Olen nimittäin itse ollut avecina häissä, jossa hääpari ei ollut koskaan aikaisemmin nähnyt minua, tai varmaan edes kuullut minusta ennen kuin vastauspyynnössä. Onnittelu- ja kättelyvaiheessa etenkin morsiamen naamalla näkyi kohdallani selkeä hämmennys, että kuka hitto tässä on, ja vaikea minunkaan oli siinä mitään ihmeempää sanoa, kun en heitä tuntenut. Enkä siis sano tätä missään nimessä pahalla. Mutta kun suomalaiseen kulttuuriin ei vielä small talk kovin luontevasti asetu, niin uusien ihmisten (tai todella kaukaisten sukulaisten) kanssa voi olla hieman vaivaannuttavaa yrittää keksiä yhtään mitään sanottavaa.

Tätä fiilistä olemmekin itse yrittäneet hälventää rajaamalla häiden vierasmäärää hieman pienemmäksi. Toivoisimme juhlaan tietynlaista intiimiyttä, mutta kuitenkin siten, että juhla myös tuntuu juhlalta. Saa nähdä miten tässä onnistumme, ja millainen lopullisesta vieraslistasta edes tulee, mutta toivottavasti saisimme jo vieraslistan kautta haettua mukavaa tunnelmaa juhlaan. Minkä kokoisissa  juhlissa olette itse olleet ja viihtyneet? Vaikuttaako vierasmäärä mielestänne miten juhlan tunnelmaan?


Kaikki kuvat CC0-lisenssillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs tuumaat?