perjantai 31. elokuuta 2018

To Do List (osa 1)

Suunnitelmat etenee, laitetaas tähän vähän listamuotoon sitä, mistä asiosita on jo päätetty. Pohjana toimii ihana Häät-kirja, jonka on kirjoittanut Marja Bonn. Toki erilaisia suunnittelupohjia on kirjat ja internet pullollaan, joten samat asiat tulee varmasti käytyä läpi, oli pohja mikä tahansa. Itse olen vain mieltynyt tämän kirjan selkeään etenemiseen, ja siksi olen itse hyödyntänyt Häät-kirjaa.Tähän mennessä meillä on siis päätetty juhlan luonne yleisellä tasolla: vihkiminen on siviilivihkiminen, juhlat ovat keskikokoiset ja sisältävät ruokailun. Juhla kestää iltaan saakka, mutta on yksipäiväinen tapahtuma (ei koko viikonlopun juhlintaa). Lisäksi tiedossa on häiden paikkakunta ja päivämäärä. Nämä ovat niitä suunnittelun perusasioita, jotka on tieysti hyvä lyödä lukkoon mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Toki miellä on päätetty myös muista asioista, kuten väreistä, mutta etenen tässä postaussarjassa kirjan mukaan (näin tästä on hyötyä myös niille, joilla hääsuunnitelmat ovat vasta tulevaisuudessa tai aivan alkutekijöissä).

Olemme myös tehneet budjetin häillemme. Tämä on ehkä se haastavin osuus, sillä ainakaan meillä ei ollut aloittaessamme kovinkaan kummoista käsitystä yleisestä hintatasosta esim. ruokailujen suhteen: mitä maksaa hääateriointi henkilöä kohden? Onneksi monella paikalla on esimerkkihintoja nettisivuillaan, joten hintoja vertailemalla sai käsitystä yleisestä hintatasosta. Näin pystyy tarjouspyyntöjä kysyessään tietämään, mikä on edullista ja mikä kallista. Samoin tästä suuntaa-antavasta hintatasosta laskimme myös häillemme ateriointiin budjetin. Kuten kaikkeen muuhunkin. Näitä budjettiasioita voin avata myöhemmin lisää, en tarkkoina euromäärinä, mutta sisältöjen suhteen: mihin haluamme panostaa ja mistä taas ajattelimme pihistää.

Edellä mainitut asiat tulisi Bonnin mukaan miettiä (budjetti, yleinen luonne, pivämäärä ja paikka), kun häihin on yli 12kk aikaa, joten ajoissa tunnutaan olevan. Asiat tuntuvat aika itsestäänselviltä (siis tietenkin pitää päättää päivämäärä ja paikkakunta!) mutta tosiaalta näitäkin itsestäänselvyyksiä on hyvä pysähtyä pohtimaan ihan tosissaan: onko ensimmäisenä mieleen tuleva vaihtoehto välttämättä toimivin, voisiko jokin muu paikka sopia paremmin, entä paikkaan liittyvät plussat ja miinukset (sijainti, hintataso, välimatkat jne).Myös päivämäärää kannattaa miettiä hetken aikaa. Esimerkiksi meillä häät on oikeastaan pakko viettää kesällä, sillä se on ainut ajankohta, jolloin myös kaukaiset sukulaiset saavat riittävän pitkän loman Suomeen matkustamista varten. Joku toinen voi sen sijaan  puntaroida muitakin vuodenaikoja (esim talvihäät). Lisäksi itse päivämäärällä on väliä: onko samana päivänä jotain tapahtumia, juhlapäiviä tms jotka voisivat vaikuttaa siihen, pääsevätkö kaikki vieraat paikalle. Tai toisaalta, jos vieraslista venyy ja paukkuu, voi häitä vietää esim. jonkin suositun festarin kanssa samaan aikaan, jolloin vieraslista saattaa kutistua itsestään!

Eli myös näillä asioilla on merkitystä, ja näiden päättämiseen kannattaa uhrata hetki aikaa kalenterin äärellä. Tuntuuko tällaisen asian pohtiminen täysin turhalta, vai olisiko siinä sittenkin jotain ideaa? Kerro kommenttiboksissa mitä tuumasit, ja kuittaa samalla haluatko jatkoa tälle to do -listaukselle!


Kuvat CC0-lisenssillä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs tuumaat?