sunnuntai 16. helmikuuta 2020

Kauneudenhoito häiden alla

Olen vakaasti ja vahvasti niitä ihmisiä, jotka uskovat kauneuden ja hyvinvoinnin lähtevän sisältä päin. Toki, varmasti meistä jokaisella on erilaisia kauneusidoleita, joiden innoittamina tavoittelemme kauneutta ja mieleistämme estetiikkaa. Mutta vaikka kuinka tuijottaisin kauniina pitämieni ihmisten kuvia, en muutu heidän näköisekseen. Lisäksi uskon, että kauniita kuvia tuijottamalla käsitys kauneudesta ja estetiikasta muuttuu turhan pinnalliseksi. Ja juuri tämän takia lähteä itse kauneudesta puhuttaessa liikkeelle sisältä päin.


Puhuessani kauneudesta sisältä aloittaen, en tarkoita sisäistä kauneutta (yksilön luonteenlaatua ja persoonan viehättävyyttä), vaan ajatusta siitä, että pinnalla näkyvä kauneus saadaan parhaiten esiin hoitamalla kehoa ensin sisältä. Varmasti moni muukin tietää omalla kohdallaan, että jotkin ruoat aiheuttavat turvotusta, finnejä, ihottumaa tai jotain muita pinnalla näkyviä kauneushaittoja, joiden todellinen aiheuttaja on kuitenkin kehon sisäinen. Siksi haluan tässä noin puolivuotta ennen häitä alkaa kiinnittää hieman enemmän huomiota sisäiseen hyvinvointiin, jotta voisin sitten heinäkuussa näyttää ns. parhaalta versiolta itsestäni.

Omalla kohdallani haluan kuitenkin myös ajatella, että kyse on myös hieman enemmästä kuin pelkän ulkokuoren tavoittelusta yhtä päivää ajatellen. Kehon sisäinen hyvinvointi on projekti, jonka kanssa voi aina tehdä paremmin, ja häät antavat tälle hyvän sysäyksen (tai tekosyyn) toteuttaa niitä asioita, joita on aina tiennyt tarvitsevansa, mutta jolle ei muka koskaan muulloin ole aikaa. Kyseessä ei ole pyrkimys muuttua täydelliseksi hyvinvoinnin esimerkiksi viidessä kuukaudessa, mutta jos häiden varjolla saan edes pari uutta rutiinia osaksi kauneudenhoitoa, niin koen onnistuneeni tässä projektissa hienosti.

Miulla on hyvin herkkä ja helposti pintakuivuva iho. Kosteusvoide niin keholle kuin kasvoillekin on siis ihan peruskauraa, ja sopivien tuotteiden etisimiseen on käytetty vuosien varrella (kauhistuttavan) paljon aikaa ja vaivaa. Rasvalla ja voiteella läträäminen on siis enemmän kuin tuttua, ja näiden osalta kauneudenhoito on tosiaan melko hyvällä mallilla. Petrattavaa sen sijaan löytyy esimerkiski ihon kuorinnassa (tärkeää myös herkästi ärtyvälle iholle), eikä varmasti kasvonaamion tekeminen vähän tiuhempaan tahtiin olisi yhtään hullumpi idea. Ihan oikeasti, kun kuorintaan ja naamioihin jaksaa panostaa, sitä huomaa kuinka ihohuokoset pienenevät ja iho miltei hehkuu - kunnes stressikierre tulee ja pilaa kaiken. Siispä yhtenä tavoitteena häiden alla onkin ottaa kuorinta ja omaan naamaan sopivat naamiot käyttöön. Jos sitä sitten vaikka hääjuhlassa iho suorastaan hehkuisi muutenkin kuin pinnalle kerrostetun highlighterin ansiosta, hmmm...


Kasvojen hoidossa oon tosiaan naamioita lukuun ottamatta melkoisen vahvoilla, ja kehon ihoa hoidan kosteusvoiteella (ja toivottavasti myös jatkossa säännöllistyvällä kuorinnalla), mutta kaulan ihon hoito on miulla ihan retuperällä. Ainahan sitä on tiennyt, että sitä kaulankin ihoa pitäisi hoitaa, ja että siinä ihon vanhemenimen näkyy ennen kasvoja, mutta enpä ole saanut asian eteen tehtyä yhtään mitään. Lienee siis syytä sisuuntua asian suhteen, ja otankin tässä itselleni tavoitteeksi levittää päivävoiteen aina myös kaulalle. Jahka tästä toivottavasti tulee rutiini, voisi tapaan lisätä kuorinnan ja myös yövoiteen. Ja jos tähän kaikkeen pääsen häiden varjolla, niin olen valmis julistamaan häät parhaaksi tekosyyksi itsestä huolehtimiseen!

Tämä postaus on jopa tietyllä tapaa jatkoa tammikuun alussa kirjoittamalleni postaukselle, jossa pohdiskelin toivettani itsestä huolehtimisesta myös hääsuunnittelun pyörteissä (ja missä olen aina stressipiikkien aikaan epäonnistunut komeasti). Olen kuitenkin ylepä siitä, että kirjoitin kuukausi takaperin nuo ajatukset sanoiksi, sillä näköjään jotain niistä painui myös alitajuntaan asti haluna panostaa omaan hyvinvointiin hieman enemmän. Ja tämäpä se on bloggaamisessa välillä ihan parasta: kirjoittamalla pääsee hirvittävän tehokkaasti kiinni omaan ajatuksenjuoksuun ja kehittämisen kohteisiin.


Mitä muutoin hyvinvointiin tulee, niin meillä on ruokavalio ihan hyvällä mallilla, ja vettäkin tulee useimmiten juotua riittävästi (tämäkin tosin romahtaa stressin aikaan: silloin painan aivottomana duunia ja jätän syömättä, juomatta ja nukkumatta). Kauneudenhoitoa ajatellen suurin haaste itselläni onkin juuri siinä, että hyvät rutiinit kestäisivät mukana myös stressin iskiessä. Kuten tuossa tammikuun postauskessakin hieman avasin, miulla on paha taipumus luopua ensimmäisenä omasta hyvinvoinnistani, mikä on ongelma myös häiden kauneudenhoitoa ja kokonaisvaltaista hyvinvointia ajatellen.

Kuvitelkaa nyt, mikä on (kenties kevyesti dramatisoitu) lopputulos, jos allekirjoittanut stressissään lakkaa urheilemasta (aineenvaihdunta ja vuorokausirytmi lässähtävät), on liian kiireinen tekemään kunnon ruokaa ja keskittyy sen sijaan syömään kerran päivässä kaiken, mitä eteen tulee (tukkiutunut, öljyinen ja finninen iho), unohtaa samalla juoda (samea iho) ja lakkaa vielä stressin takia nukkumasta (lopputuloksena luonnollinen corpsepaint kalpealla iholla ja mustilla silmänalusilla). Vaikka pidänkin itseäni ihan asiallisena meikkaajana, ei mikään määrä meikkiä poista huonoa sisäistä tasapainotilaa. Ei, vaikka nykyään kuulautta, hehkua ja loistetta onkin mahdollista kaivaa erilaisten purkkien pohjilta.

Ja tästä syystä yritän kiinnittää huomiota kauneudenhoitoon ja arkirutiineihin jo nyt, jotta kerrankin elämässäni saisin niistä kestävän tavan myös stressin ja paineen keskellä (koska sitä häitä edeltävä aika, ja etenkin viimeiset viikot, kuulemma ovat). Vajaa puoli vuotta on vielä aikana sellainen, että sen aikana ehtii jotain oppiakin ihan rutiiniksi asti. Näin homma voisi olla ainakin osittain hallussa häästressin keskellä, ja toivottavasti viimeistään viidentenä hääpäivänä.


Lopuksi vielä todettakoon (kun joku sitä ehkä siellä pohtii), niin en aio ottaa ripsienpidennyksiä tai microblading-kulmia. En aio mennä hampaidenvalkaisuun tai hankkia rusketusta (en auringosta enkä purkista). Nää ei ole oikeastaan missään määrin sellaista kauneudenhoitoa, mikä miuta kiinnostaa, enkä koe näiden varsinaisesti lisäävän omaa kauneuttani (eli sitä, mitä minä itse pidän kauniina). Sen sijaan keväästä alkaen pitää joko kääriytyä pitkiin vaatteisiin tai käyttää raivoisasti aurinkorasvaa, sillä miulla kädet, selkä ja etenkin rintakehä palavat alkukesän auringossa hetkessä. Ja hääpäivänä soisin ainoan punaisen sävyn miussa löytyvän tukasta. Eli aurinkorasvasta tulee luultavasti miun kauneudenhoidon ykköstuote heti, kun lumet sulavat.

Entä mikä on siun kauneudenhoidon hittituote?

Kuvat CC0-lisensillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitäs tuumaat?